Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 2. 2014 10:00

V Lichtenštejnském paláci proběhla první letošní série diskuzí k přípravě Národního programu reforem ČR pro rok 2014.

V minulém týdnu uspořádal Úřad vlády České republiky sérii neformálních diskusí věnovaných prioritám hospodářské politiky a přípravě Národního programu reforem ČR pro rok 2014. Jednání proběhla za účasti reprezentantů Parlamentu České republiky, hospodářských a sociálních partnerů, zástupců územní samosprávy, akademické sféry a další zainteresované občanské společnosti. Celkem se čtyř kulatých stolů zúčastnili zástupci 33 institucí.

Náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti Martin Tlapa v úvodu seznámil účastníky s návrhem struktury materiálu a harmonogramem jeho příprav. Stejně jako v loňském roce bude materiál rozdělen do čtyř základních tematických okruhů: Veřejné finance a instituce, Podnikatelské prostředí a infrastruktura, Zaměstnanost, vzdělávání a sociální politika a Inovace a výzkum. Nedílnými součástmi budou také části věnované implementaci doporučení Rady a kohezní politice.

Vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR Jan Michal shrnul poznatky z technické návštěvy Evropské komise v týdnu od 3. února 2014. Dále upozornil na to, že termíny v závěru evropského semestru, kdy jsou diskutovány návrhy pro doporučení Rady, budou letošní rok z důvodu konání voleb do Evropského parlamentu velmi napjaté. Za nejdůležitější Komise považuje přijetí kvalitního zákona o státní službě a klade důraz především na odpolitizování a zajištění efektivního výkonu státní správy.

Zástupci Ministerstva financí představili aktuální výhled české ekonomiky, který se oproti předešlému roku jeví jako mírně optimistický. Dle aktuálního odhadu Ministerstva financí dosáhl v roce 2013 deficit vládního sektoru pouze 2,5 % HDP, což je zapříčiněno především vyšším očekávaným inkasem daně z přidané hodnoty. Je proto velmi pravděpodobné, že se podaří ukončit proceduru nadměrného schodku, která je proti ČR vedena od roku 2009.

Jednotlivé rezorty během kulatých stolů představily tematické návrhy svých priorit pro nadcházející období a nabídly partnerům prostor pro návrhy a připomínky již v počátečním stádiu příprav dokumentu. Všichni účastníci diskuze ocenili široké zapojení relevantních partnerů do dialogu a inklusivní přístup projednávání dokumentu ze strany Úřadu vlády ČR. Hospodářští a sociální partneři považují za problematickou především chybějící dlouhodobou vizi hospodářské politiky vlády a nedostatečnou koordinaci. Upozornili na značné množství rezortních strategií, které nejsou navzájem kompatibilní a nejsou následně implementovány. Zdůraznili, že hospodářská politika státu musí být zaštítěna zastřešujícím dokumentem v gesci předsedy vlády. Problémy spatřují zejména v resortismu, chybějící koordinaci hospodářské politiky, slabém tlaku na plnění jednotlivých opatření a téměř neexistující hodnocení přínosu reforem.

V diskusi dále jednotliví vystupující upozornili na problém zvyšujících se strukturálních schodků veřejných financí a klesajících veřejných investic. Rozpočet by měl být směřován více prorůstově tak, aby podpořil udržitelný hospodářský růst. Dále partneři připomínali nutnost systematického a koordinovaného přístupu k řešení strukturálních problémů ekonomiky. Apelovali také na to, aby vláda nebrala doporučení Rady na lehkou váhu.

Za problémové oblasti partneři považují daňovou nestabilitu, zvyšující se nezaměstnanost, chudobu (především starších ročníků) a sociální vyloučení. Dále účastníci diskuze vyjádřili potřebu schválit aktualizovanou Státní energetickou koncepci a zkvalitnit proces hodnocení dopadů RIA, zejména ve fázi projednávání návrhů v Parlamentu ČR. Velmi diskutovaným tématem bylo vzdělávání, které by mělo více odpovídat budoucím potřebám trhu práce. Řada vystoupení se týkala financování vědy a výzkumu, problémům udržitelnosti výzkumných organizací a přenesení výsledků do praxe. Pokud jde o kohezní politiku, účastníci zmiňovali potřebu čerpat efektivně a optimálně, nikoliv maximálně.

Na základě výsledků neformálních dialogů bude nyní Úřad vlády ČR v úzké spolupráci se zainteresovanými rezorty pracovat na obsahu Národního programu reforem ČR pro rok 2014. Snahou bude, aby výsledný dokument reflektoval nejen programové prohlášení vlády a koaliční smlouvu, ale také současné hospodářské problémy země tak, jak jsou vnímány ze strany podniků i zaměstnanců. Během března 2014 bude k dispozici první konsolidovaná verze dokumentu, jež bude předmětem dalších neformálních i formálních konzultací a jednání. Termín pro odeslání konečné verze dokumentu Evropské komisi je polovina dubna 2014.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie