Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 11. 2011 14:37

V Praze proběhla konference k víceletému finančnímu rámci

V pondělí 14. listopadu se pod záštitou předsedy vlády ČR Petra Nečase uskutečnila konference k víceletému finančnímu rámci po roce 2013 (VFR). Zástupci české vlády, státní správy, Komise, polského a dánského předsednictví v EU a další účastníci diskutovali o perspektivách nového VFR.

V úvodním slově předseda vlády Petr Nečas zdůraznil, že ačkoliv je téma finanční perspektivy v současné době krize upozaděno, samotný VFR může být nástrojem prevence krizí. Optikou, jíž by měl být VFR vnímán, by se měla stát konkurenceschopnost EU. Důležitá tedy bude struktura rozpočtu a jeho lepší zacílení. „Prioritou ČR je silná kohezní politika,“ zdůraznil Petr Nečas.

K příjmové stránce rozpočtu, konkrétně k navrhované dani z finančních transakcí se vyjádřil náměstek dánského ministra financí Peder Lundquist. Stoupenci této daně dle něj argumentují tím, že finanční sektor by měl nést náklady řešení krize, na jejímž vzniku se podílel. Podle Lundquista je však třeba zvážit důsledky možného omezení obchodních aktivit pro Evropu. Stálý státní tajemník Ministerstva zahraničních věcí Dánska Claus Grube následně doplnil detaily k procedurálnímu zajištění projednávání VFR a vyzval členské státy, aby byly připraveny být konstruktivními hráči s jasně definovanými prioritami. Podobně i ministr financí Miroslav Kalousek varoval, že EU čeká obtížné a složité hledání kompromisu k VFR.

Náměstek polského ministra zahraničních věcí Maciej Szpunar představil hlavní otázky vyjednávání o finančním rámci optikou polského předsednictví. Pohled Komise následně prezentoval ředitel z Generálního ředitelství pro rozpočet Stefan Lehner. Zdůraznil potřebu dosažení dohody do konce roku 2012 a potřebu vyšší efektivity vynakládaných prostředků.

Novým vlastním zdrojům se podrobně věnoval druhý panel konference. V dalších panelech účastníci diskutovali otázky kohezní politiky a společné zemědělské politiky EU. Konferenci zakončil státní tajemník pro evropské záležitosti Vojtěch Belling, který konstatoval, že panuje konsensus o nutnosti modernizace VFR a jeho propojení s cíli konkurenceschopnosti.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie