Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 2. 2017 17:33

Vláda rozhodla o kandidatuře ČR na přesídlení agentury EBA z Londýna

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky dnes rozhodl, že česká vláda bude bojovat o přesun Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA) do ČR v souvislosti s vystoupením Velké Británie z EU.

Velká Británie je v současné době sídlem několika agentur EU, které budou muset být v souvislosti s odchodem země z EU přesídleny do jiného členského státu EU. Hlavní výhodou umístění agentury EBA v ČR je, že by bylo její sídlo i nadále mimo eurozónu. Byla by tak zachována integrita vnitřního trhu a udržena rovnováha mezi členy bankovní unie a ostatními zeměmi EU. Pro Českou republiku je to významné i s ohledem na její závazek do eurozóny v budoucnu vstoupit.

„Získání agentur EU, respektive jejich přesídlení, je prestižní záležitostí s pozitivními ekonomickými dopady. Česká republika má co nabídnout. Máme výhodnou polohu i zkušenosti. Již nyní v Praze sídlí administrativní centrum navigačního systému Galileo. Rádi bychom na jeho úspěšný provoz navázali s další agenturou,“ uvedl státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. V návaznosti na dnešní rozhodnutí by měl být vládě do konce února předložen materiál k personálnímu a organizačnímu zajištění kandidatury.

Na jednání o vystoupení Velké Británie z EU se vláda připravuje aktivně již od loňského leta. Pravidelně zasedá Pracovní skupina pro brexit a reformu EU pod vedením státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy. V následujících týdnech se premiér Bohuslav Sobotka setká s předsedy politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Cílem je dosáhnout širší dohody na národní úrovni o prioritách ČR. O brexitu bude premiér v následujících týdnech jednat také s komisařkou Věrou Jourovou a českými europoslanci.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie