Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 4. 2013 10:00

Vládní Výbor pro Evropskou unii dnes schválil Národní program reforem České republiky pro rok 2013

Národní program reforem České republiky 2013 (NPR) byl připravován Úřadem vlády ČR od listopadu 2012 v těsné součinnosti s příslušnými ministerstvy, hospodářskými a sociálními partnery, zástupci výborů obou komor Parlamentu, členy NERVu, akademickou sférou a dalšími aktéry. Dokument byl rovněž projednán na plenární schůzi Rady hospodářské a sociální dohody dne 9. dubna 2013, která ho vzala na vědomí a ocenila inkluzívní přístup Úřadu vlády ČR k přípravě dokumentu a rozsah zohledněných připomínek.

NPR představuje roční příspěvek České republiky k plnění cílů Strategie Evropa 2020 v rámci provádění tzv. Evropského semestru. Dokument stanovuje hlavní priority reformních opatření vlády, přičemž konkrétní kroky jsou dále detailněji rozpracovány v rezortních strategiích, které na Národní program reforem 2013 navazují a které jsou s ním konzistentní. Z důvodu systémového přístupu k reformnímu úsilí vlády je NPR úzce provázán zejména se Strategií mezinárodní konkurenceschopnosti ČR, schválenou vládou 27. září 2011.

Dokument obsahuje celkem 107 opatření, která směřují k posílení konkurenceschopnosti české ekonomiky. V reakci na aktuální makroekonomickou situaci stanovila vláda 24 prioritních projektů, na jejichž provádění se hodlá zvláště zaměřit v roce 2013. Jedná se především o opatření s prorůstovým potenciálem a pozitivním dopadem na oblast zaměstnanosti.

Jednotlivá opatření jsou rozdělena dle čtyř kapitol, které představují klíčové osy reformního úsilí vlády:
(1) Konsolidované veřejné finance a efektivní instituce;
(2) Atraktivní podnikatelské prostředí a rozvoj infrastruktury pro český průmysl;
(3) Fungující trh práce, vzdělávací systém a sociální začleňování jako předpoklady konkurenceschopné ekonomiky;
(4) Růst založený na inovacích a výzkumu.
Dopady jednotlivých opatření a časový harmonogram jejich plnění jsou poté detailně zpracovány v uceleném přehledu, jenž je nedílnou součástí dokumentu.

NPR také reaguje na specifická doporučení Rady EU pro Českou republiku z roku 2012 a na podněty Evropské komise obsažené v Roční analýze růstu pro rok 2013. Součástí dokumentu je rovněž přehledná informace o plnění NPR pro rok 2012, o jeho propojení se Strategií mezinárodní konkurenceschopnosti ČR a s Návrhy opatření vlády pro zlepšení podmínek rozvoje hospodářství, podporu podnikání a zaměstnanosti, které byly schváleny vládou dne 20. prosince 2012.

Dokument je důležitý i s ohledem na budoucí programové období politiky soudržnosti EU. Je tomu tak zejm. proto, že NPR reflektuje trend k užšímu propojení prioritních oblastí Národního programu reforem a priorit Strategie Evropa 2020 s tematickým zaměřením intervencí financovaných z fondů politiky soudružnosti EU.

NPR byl dnes zároveň odeslán Evropské komisi. Ta na jeho základě navrhne specifická doporučení Rady EU pro Českou republiku pro rok 2013, jejichž zveřejnění je očekáváno 29. května 2013. Návrh bude následně projednán a schválen Radou EU.

Implementace jednotlivých opatření NPR bude monitorována a vyhodnocována Úřadem vlády ČR v úzké vazbě na Strategii mezinárodní konkurenceschopnosti na základě předem stanovených měřítek.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie