Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 12. 2012 15:57

Výbor pro Evropskou unii schválil mandát na jednání Evropské rady

Výbor pro Evropskou unii schválil na svém jednání dne 12. prosince 2012 mandát pro předsedu vlády na jednání Evropské rady, která proběhne ve dnech 13. a 14. prosince 2012 v Bruselu.

Hlavy států a vlád členských zemí Evropské unie budou na jednání diskutovat o budoucí podobě hospodářské a měnové unie, s důrazem především na problematiku tzv. bankovní unie, a o dalších aktuálních ekonomických tématech, k nimž náleží Roční analýza růstu pro rok 2013 i některé aspekty dokončování vnitřního trhu. Dalšími tématy k projednání jsou společná bezpečnostní a obranná politika, problematika rozšíření Evropské unie a ze zahraničně politických otázek především poslední vývoj v Sýrii.

Mandát poskytuje předsedovi vlády silnou pozici pro vyjednávání o ekonomických tématech, přičemž klade důraz na nutnost zabezpečit stabilitu českého finančního sektoru a podrobit návrhy nabízející dlouhodobější perspektivu důkladné diskusi. Vláda ČR vítá otevření debaty o bezpečnostních otázkách na úrovni Evropské rady a podporuje závěry Evropské rady navržené k tématu rozšíření Unie.

Výbor pro Evropskou unii na svém jednání dále schválil rámcovou pozici ke Sdělení Komise „Plán pro prohloubenou a skutečnou hospodářskou a měnovou unii: Zahájení evropské diskuse“ a k tzv. Zprávě čtyř předsedů „Směrem ke skutečné hospodářské a měnové unii“. Projednána a schválena byla také revize rámcové pozice k problematice emisních povolenek.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie