Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 12. 2016 11:06

Zástupci parlamentních stran jednali na Úřadu vlády o brexitu a kandidatuře ČR na přesídlení agentur EU

Na Úřadu vlády proběhlo druhé jednání politické skupiny k brexitu.
Na Úřadu vlády proběhlo druhé jednání politické skupiny k brexitu.
Na Úřadu vlády se dnes 21. prosince konalo jednání zástupců politických stran k tématu brexitu a budoucnosti EU. K sérii jednání napříč politickým spektrem vyzval premiér Bohuslav Sobotka v reakci na výsledek britského referenda a diskusi evropských lídrů o budoucnosti EU. Dnešní jednání navázalo na schůzku ve stejném formátu, která se ve Strakově akademii uskutečnila v září.

Dnešní jednání se věnovalo naplňování tzv. bratislavského plánu. Ten obsahuje hlavní oblasti pro reformu EU, na kterých se shodli evropští lídři na podzim ve slovenské metropoli. Pro Českou republiku je v té souvislosti prioritou posílení obranné a bezpečnostní dimenze EU.

Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza dále zástupce politických stran seznámil s dosavadní činností Pracovní skupiny k brexitu a reformě EU. V této souvislosti se dnešní schůzka věnovala otázce zájmu České republiky o kandidaturu na přesídlení agentur EU z Velké Británie.

Některé členské státy již vyjádřily svůj zájem na získání agentur, které nyní sídlí v Londýně. Minulý týden vláda rozhodla, že do konce prvního čtvrtletí příštího roku bude Pracovní skupinou pro brexit a reformu EU vypracován materiál k jednotlivým aspektům kandidatury a nabídky České republiky. V úvahu nyní připadají dvě agentury, a to Evropská léková agentura (EBA) a Evropský orgán pro bankovnictví (EMA).

 

Nominovaní zástupci politických stran:

·      ČSSD – předseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ČSSD Jan Hamáček, v případě nepřítomnosti šéfporadce předsedy vlády Vladimír Špidla

·      ANO 2011 – poslanec Evropského parlamentu a místopředseda frakce Aliance liberálů a demokratů (ALDE) Pavel Telička

·      KDU-ČSL – místopředsedkyně KDU-ČSL Zuzana Roithová

·      KSČM – poslanec Evropského parlamentu Jiří Maštálka

·      ODS – Adéla Kadlecová, expertka ODS

·      TOP 09 – místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek

·      Úsvit – Národní Koalice – Marek Černoch

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie