Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

18. 3. 2010 11:03

Ministr Juraj Chmiel vystoupil v Senátu

Praha, 18. března 2010 – Ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel dnes vystoupil na plenárním zasedání Senátu Parlamentu ČR, aby informoval přítomné senátory o aktuálních evropských otázkách. Ve svém vystoupení nejprve stručně shrnul výsledky mimořádného jednání Evropské rady z 11. února v Bruselu, kterou poprvé v historii svolal stálý předseda Evropské rady Herman Van Rompuy. Připomněl, že státníci hovořili především o finančních a ekonomických otázkách včetně nové strategie ”Evropa 2020” a veřejných financí Řecka a situaci na Haiti, které na začátku roku postihlo ničivé zemětřesení. Debata k otázce změny klimatu, která byla původně rovněž na programu, proběhne na nejvyšší úrovni až na následují březnové Evropské radě. 

Ministr senátorům dále představil připravovanou pozici vlády na nadcházející jednání Evropské Rady, která se uskuteční ve dnech 25. - 26. března 2010 v Bruselu, a upozornil, že mandát bude schvalován až příští týden. Novinkou, která souvisí se vstupem Lisabonské smlouvy v platnost, je, že rozhodnutí této Evropské rady mají nejen politickou, ale i právní závaznost. Hlavními předpokládanými tématy budou nová unijní strategie ”Evropa 2020”, včetně souvisejících otázek týkajících se dalších finančních a ekonomických záležitostí, a otázka klimatu a závěrů Kodaňské konference.

Ve svém vystoupení ministr rovněž informoval senátory o pozici vlády k tzv. Evropské občanské iniciativě. Jde o nový institut, podle kterého v budoucnosti Evropská komise předloží návrh k určité otázce, pokud si to bude přát část evropské veřejnosti. „V otázce nutného minimálního počtu členských států, z nichž musí pocházet občané podporující určitou iniciativu, panuje mezi členskými státy celková shoda na navrhované jedné třetině zemí,“ upřesnil ministr. Názory naopak nejsou zatím jednotné ohledně minimálního počtu podporujících občanů v jednotlivých státech. Česká vláda vidí jako optimální spíše  než hranici 0,2 % navrhovanou Komisí -  zejména s ohledem na otevírající se prostor pro zneužití – hranici 1 %.  „Byť i toto je poměrně nízké číslo, dokáže spíše zabránit možnému zneužití iniciativy ze strany např. extrémistů“, uvedl ministr Chmiel. Obsah české rámcové pozice k iniciativě byl dne 29. ledna zaslán Evropské komisi, která  v současnosti vypracovává návrh nařízení, s jehož zveřejněním se předběžně počítá koncem dubna.

V neposlední řadě ministr Juraj Chmiel v Senátu hovořil o zahájené proceduře změny Lisabonské smlouvy v oblasti přechodných ustanovení. Návrh předložený již v prosinci 2009 vychází z dřívější politické dohody uzavřené na jednání Evropské rady v prosinci 2008 a v červnu 2009. Na tomto základě se rozhodla Evropská rada na svém zasedání v prosinci 2009 konzultovat Evropský parlament, aby mohl být tento návrh co nejdříve posouzen. Očekává se, že příslušná mezivládní konference k projednání tohoto návrhu na změnu primárního práva bude svolána v následujících týdnech.

Fotogalerii z akce naleznete zde.


Kontakt: Michaela Jelínková, tisková mluvčí ministra pro evropské záležitosti

e-mail:jelinkova.michaela@vlada.cz, +420 224 002 305

Úřad vlády ČR, nábřeží Edvarda Beneše 4, 118 01 Praha 1 - Malá Strana


vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X