Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

3. 4. 2010 20:00

Ministr pro evropské záležitosti má svou "Europu" v ZOO

Praha, 3.dubna 2010 - Ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel se v sobotu 3. dubna zúčastnil zahájení 79. sezóny pražské zoologické zahrady. V dopoledních hodinách byl přítomen slavnostnímu otevření vzdělávacího centra zahrady. Sezónu zahájil ředitel ZOO, pan M. Bobek za přítomnosti zpěvačky paní L. Bílé a primátora Prahy, pana P. Béma. Hosté se pak přesunuli k výběhu goril, kde popřáli vše nejlepší ke svátku Richardovi, tatínkovi dvou malých goril, který čeká na brzké narození třetího miminka.

V podvečer proběhlo krátké jednání ministra Juraje Chmiela s ředitelem pražské zoologické zahrady ohledně nového projektu ZOO na ochranu goril v Africe. Ty jsou mimo jiné ohrožovány těžbou koltanu, který se používá při výrobě mobilních telefonů a jiné elektroniky. Projekt spočívá ve sběru starých mobilních telefonů. Ředitel M. Bobek ho informoval, že "každý mobilní telefon, který u nás vhodíte do sběrné nádoby, bude recyklován a 10Kč z každého aparátu bude převedeno na ochranu goril ve volné přírodě".

"Jako afrikanista a diplomat, který dlouhodobě žil na africkém kontinentu si uvědomuji důležitost a závažnost takové konkrétní pomoci" řekl ministr Chmiel.

Ředitel M. Bobek uvítal pomoc ministra při projektu. V ZOO je umístěno několik tubusů, kam mohou návštěvníci vhazovat své staré aparáty. Jak ministr, tak manželka ministra, paní Iveta Chmielová Dalajková, využili této příležitosti a stejně jako řada dalších návštěvníků vhodili do sběrné nádoby starý mobil na podporu ochrany goril v Africe.

Jak upozornil ředitel ZOO, ve světě již mnoho zoologických zahrad sbíralo staré mobily, valná část jich však byla přeprodávána do zemí třetího světa. "Těší mě, že pražská zoo zvolila jinou cestu a staré telefony, které jsou de facto nebezpečným odpadem, nechá recyklovat", zdůraznil ministr.

Na závěr dne ministr Chmiel otevřel novou voliéru tropických sov a stal se zároveň adoptivním otcem a kmotrem soví holčičky – ketupy malajské, kterou pojmenoval "EUROPA". Společně s dcerou Leonou pak vypustili Europu do voliéry v podvečer, kdy sovy obyčejně začínají být aktivní. To byl také důvod, proč byla výjimečně zoologická zahrada otevřena až do devatenácté hodiny. "Přeji sově Europa, mnoho zdraví a štěstí – a těším se na další návštěvy zoologické zahrady", dodal ministr pro Evropské záležitosti.

Europa je první svého druhu, která se narodila v zajetí a tento nový úspěch pražské ZOO může přispět k záchraně dalšího druhu zvířat.


Kontakt:
Michaela Jelínková, tisková mluvčí ministra pro evropské záležitosti
e-mail:jelinkova.michaela@vlada.cz; tel.: +420 224 002 305
Úřad vlády ČR, nábřeží Edvarda Beneše 4, 118 01 Praha 1 - Malá Strana

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie