Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Pro implementaci Strategie je nejdůležitějším dokumentem Akční plán, který vymezuje čtyři hlavní pilíře a jedenáct prioritních oblastí, v jejichž rámci by se měla regionální spolupráce posílit a rovněž výzvy a problémy, kterými by se měly zabývat projekty prováděné v rámci Strategie. Každá prioritní oblast má dva koordinátory z řad států, které jsou ve Strategii zapojeny. Samotný Akční plán, který poskytuje základ pro spolupráci v rámci strategie, je však „živým“ dokumentem, který se může v průběhu implementace Strategie měnit v návaznosti na zkušenosti s jeho implementací. Oblasti, jimž by se Podunajská strategie měla věnovat, jsou definovány ve čtyřech pilířích:

1. Napojení Podunají

Dobrá spojení, ať už uvnitř regionu nebo s dalšími evropskými a světovými regiony, jsou pro Podunají klíčová. Žádná z jeho částí by neměla zůstat na periferii. V dopravní i energetické infrastruktuře existuje množství mezer a nedostatků kvůli nedostatečné kapacitě, kvalitě nebo špatné údržbě. Také je potřeba lepších kontaktů mezi lidmi, zejména prostřednictvím kultury a turistického ruchu. K dosažení účinných zlepšení je třeba koordinovaného plánování, financování a provádění. Selhání trhu způsobená vnějšími faktory se výrazně projevují v nedostatku přeshraničních investic. Rozsáhlé projekty je třeba vybírat a provádět udržitelným a účinným způsobem a sdílet náklady a výnosy. S větším počtem uživatelů narůstá efektivita investice a dosahuje se výrazných úspor z rozsahu.

2. Ochrana životního prostředí Podunají

Přírodní zdroje jsou sdíleny napříč hranicemi a přesahují rámec národních zájmů. Ještě více to platí o Podunají, do něhož patří horské oblasti jako například Karpaty, Balkán a část Alp. Region má také bohatou vodní i suchozemskou flóru a faunu a patří k onomu malému počtu míst, která jsou v Evropě domovem pelikánů, vlků, medvědů a rysů. Tyto druhy se ocitají pod narůstajícím tlakem lidské činnosti. Spolupráce je naprosto zásadní proto, aby dobrá práce na jednom místě nepřišla rychle vniveč kvůli nedbalosti jinde. Stávající struktury spolupráce by měly být posíleny.

3. Budování prosperity Podunají

Z hospodářského a sociálního hlediska region představuje extrémy EU. Rozdíly jsou zarážející – od nejkonkurenceschopnějšího až po nejchudší region, od odborníků vládnoucích nejšpičkovějšími dovednostmi po nejméně vzdělané, od nejvyšší životní úrovně až po nejnižší. Strategie pro Podunají posiluje strategii Evropa 2020 tím, že nabízí příležitost propojit ty, kteří mají kapitál, s těmi, kteří nabízejí pracovní sílu, a technologicky pokročilé s čekajícími trhy – to vše zejména prostřednictvím rozšiřování znalostní společnosti a s odhodláním k začlenění. Prospěch by to mělo přinést zejména společenstvím na okraji společnosti (hlavně Romům, z nichž většina žije v regionu).

4. Posílení Podunají

Dramatické změny od roku 1989 přetvořily společnost. Zvláštní pozornosti je třeba proto, že Podunají zahrnuje členské státy, které do EU vstoupily v různé době, stejně jako země, které o členství v EU žádají, a další třetí země. Většina z nich čelí podobným problémům, pro jejich řešení však mají k dispozici rozdílné prostředky. Účinná reakce na společné zásadní bezpečnostní problémy a boj proti závažné kriminalitě a organizovanému zločinu vyžadují koordinaci na všech úrovních. Výměna zkušeností o dobře fungujících správních postupech je důležitá pro to, aby byl region bezpečnější a byla posílena jeho integrace do EU.

Související zprávy