Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

6. 6. 2014 17:38

Doporučení Evropské komise jako návod pro ekonomické reformy

Evropská komise první červnové pondělí zveřejnila svá každoroční doporučení, ve kterých poskytuje jednotlivým členským státům vodítka pro provádění hospodářských reforem v nadcházejícím období.

Zhoršující se pozice České republiky v žebříčcích mezinárodní konkurenceschopnosti v posledních letech svědčí o potřebě důsledně provádět jednotlivá reformní opatření. To je rovněž plánem současné vlády, pro kterou nejsou doporučení překvapením.

Ve středu schválil kabinet k doporučením společnou vládní pozici, přičemž naprostá většina z nich se shoduje s reformním vládním kurzem a následuje cíle obsažené v programovém prohlášení. V reakci na doporučení je připravována či již postupně prováděna řada kroků.

Služební zákon jako priorita

Prioritní je přijetí a provedení služebního zákona, který má zajistit nezávislou a profesionální státní správu. Schválení zákona v Poslanecké sněmovně je plánováno na červen tohoto roku, v červenci má zahájit činnost Generálního ředitelství státní služby, plná účinnost zákona je potom plánována k lednu 2017.

Vláda se také plně hlásí k doporučení zlepšit výběr daní. V této oblasti plánuje zavést povinné kontrolní výkazy, elektronickou evidenci tržeb či snížit limit pro registraci plátce. Kabinet také hodlá v souladu s doporučeními modernizovat systém veřejných služeb zaměstnanosti a posilovat jejich kapacitu a efektivitu. S využitím evropských fondů a nově vzniklého národního fondu chce dále podpořit vytvoření dodatečných kapacit mateřských škol. Připravuje rovněž novelu zákona o vysokých školách, která bude zaměřena na zajišťování kvality vysokoškolského vzdělávání.

Udržitelnost veřejného důchodového systému

Z českého pohledu je částečně problematické, podobně jako pro některé další členské státy EU, zejména doporučení v oblasti udržitelnosti veřejného důchodového systému, konkrétně návrh na zrychlení navyšování zákonem stanoveného věku pro odchod do důchodu a současně jasnější propojení tohoto věku se změnami ve střední délce života.

V České republice je aktuálně nastaveno zvyšování důchodového věku tempem o dva měsíce za rok, což už je samo o sobě značně vysoké a přináší řadu sociálních problémů. Navíc podle aktuálních demografických prognóz platné tempo zajistí zvyšování důchodového věku v souladu se změnami ve střední délce života a dlouhodobě stabilizuje průměrnou dobu pobírání důchodu.

Vláda pochopitelně souhlasí s důležitostí zajištění dlouhodobé udržitelnosti penzí. Je třeba ale nalézt vhodnou rovnováhu s ohledem na přiměřenost penzí. V tomto ohledu bude vládě radit nově ustavená expertní komise pro komplexní důchodovou reformu, jejímž úkolem je navrhnout konkrétní mechanismus pravidelné revize tempa zvyšování důchodového věku. Právě tento mechanismus by do budoucna měl korigovat případné demografické změny.

Návrh doporučení bude v nadcházejících týdnech předmětem jednání na úrovni orgánů Rady EU. Výslednou podobu doporučení potvrdí Evropská rada ve dnech 26. a 27. června 2014. Pokrok v plnění jednotlivých doporučení je Evropskou komisí pravidelně sledován a vyhodnocován, což vládě poskytuje cennou zpětnou vazbu.

Tomáš Prouza, státní tajemník pro evropské záležitosti

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X