Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

5. 5. 2014 16:09

Portugalsko úspěšně ukončí podpůrný program, další pomoc nepotřebuje

Portugalský premiér Pedro Passos Coelho oznámil, že země ukončí v květnu tříletý podpůrný program a již nebude potřebovat další podporu ve formě preventivní finanční pomoci. Portugalsko se tak jako druhá tzv. programová země připojuje k Irsku, které se úspěšně vrátilo na finanční trhy a svůj ozdravný program ukončilo v prosinci 2013.

Rád bych při té příležitosti poblahopřál portugalské vládě k obrovskému úsilí, které v uplynulých letech vynaložila na provedení náročných a často velmi bolestivých opatření k strukturální reformě ekonomiky a k obnově hospodářského růstu.

Velmi oceňuji, že přes neuvěřitelně obtížnou situaci v období všeobecné ekonomické recese Portugalsko vytrvalo ve vytčeném cíli konsolidace veřejných financí a ve snaze posílit konkurenceschopnost národního hospodářství.

Společně s Irskem tak může Portugalsko sloužit jako úspěšný příklad schopnosti eurozóny reagovat na existující problémy a reformovat se k dosažení udržitelného růstu a prosperity. Stejně tak je třeba ocenit úsilí Řecka o návrat na finanční trhy. Významný krok portugalské vlády dokazuje, že důvěra v eurozónu je obnovená.

Tomáš Prouza, státní tajemník pro evropské záležitosti

Krátké komentáře na Twitter účtu @CZSecStateEU.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X