Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv minulých vlád

Stránka byla přesunuta do archivu

20. 6. 2014 20:06

S Českou republikou byla právě ukončena procedura při nadměrném schodku

Rada EU ve formátu ministrů financí dnes schválila návrh Evropské komise na ukončení procedury při nadměrném schodku, která byla zahájena proti České republice v roce 2009, kdy schodek veřejných financí dosáhl rekordních 5,8 procent HDP. Tento krok lze považovat za stvrzení důvěry Evropská unie vůči českým veřejným financím a jejich zdravého výhledu pro nejbližší roky.

K ukončení procedury došlo na základě pečlivého posouzení ze strany Evropské komise, jež vyhodnotila vládní rozpočtová opatření jako dostatečná. Komise sice ve svém hodnocení upozornila na některá rizika spojená především s možným odchýlením od střednědobého rozpočtového cíle, avšak zcela rozhodujícím faktorem bylo, že i po roce 2014 by se měl deficit veřejných financí pohybovat pod referenční hodnotou 3 procent HDP a celková míra zadlužení zůstane bezpečně pod hranicí 60 procent HDP. Sama Evropská komise považuje za velmi důležité, aby vláda po příliš striktním nastavení rozpočtové politiky v předchozích letech více podpořila hospodářské oživení prorůstovými investicemi.

Rozhodnutí Rady je signálem makroekonomické stability země a je tak pozitivní zprávou pro posílení důvěryhodnosti České republiky na světových finančních trzích. Jedná se také o významný krok směrem k plnění tzv. maastrichtských kritérií, jež jsou podmínkou přijetí společné evropské měny. Je potřeba zdůraznit, že mnoho dalších důležitých milníků má Česká republika ještě v této cestě před sebou.

Současně s Českou republikou byla ze seznamu „rozpočtových hříšníků“ vyřazena Belgie, Dánsko, Nizozemsko, Rakousko a Slovensko, čímž se počet zemí, vůči nimž je tento postup uplatňován snížil na jedenáct. Většina těchto zemí se dostala do řízení v období hluboké hospodářské recese. Postupné ukončování řízení vedených vůči členským státům je znamením, že hospodářská situace v Evropské unii se začíná postupně zlepšovat. Neměli bychom se však nechat pozitivním výhledem ukolébat a dále pracovat na posilování zdravého a dlouhodobě udržitelného hospodářského růstu.

Tomáš Prouza, státní tajemník pro evropské záležitosti

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X