Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 10. 2015 21:40

Země V4 společně podpoří prosazení startupů ve světě

V rámci českého předsednictví V4 došlo dnes k podpisu Memoranda o porozumění k regionální spolupráci v oblasti inovací a startupů zemí Visegrádské skupiny (V4), ve kterém se zástupci České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska dohodli na spolupráci při podpoře začínajících podnikatelů. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek u této příležitosti přivítal v Hrzánském paláci nejen nejvyšší představitele států V4, ale i eurokomisaře pro jednotný digitální trh Andruse Ansipa. Samotnému podpisu předcházel workshop, kde delegace států V4 složené ze zástupců státní správy, investorů i startupů diskutovaly o aktuální situaci na startupovém trhu.

Dnešní podpis Memoranda je zakončením první fáze dlouhodobější iniciativy s cílem podpořit vznik nových a rozvoj stávajících startupů v zemích Visegrádské čtyřky. Memorandum, které bylo finalizováno během českého předsednictví V4, dnes v Praze podepsal za Českou republiku ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, za Slovenskou republiku ministr hospodářství Vazil Hudák, náměstkyně ministra za hospodářství Grażyna Henclewska za Polsko a za Maďarsko pak státní tajemník István Íjgyártó.

"Každý ze států V4 má již své národní plány a nástroje na podporu začínajících podnikatelů. U nás je to například podpora agentury CzechInvest nebo aktuálně chystaný Národní inovační fond, který umožní investovat do nově vznikajících podniků peníze z evropských fondů. Z OP PIK chceme v příštích letech na podporu inovativních podnikatelů využít více než 1,3 miliardy korun. Spolupráce na úrovni V4 by pak měla posílit naše postavení na globálním trhu, pro který můžeme být samostatně malí hráči. Věřím, že společný postup, který jsme si v Memorandu definovali, pomůže našim startupům k lepšímu prosazení ve světě a tím i naší konkurenceschopnosti, která se bude čím dál více opírat o inovativní nápady a technologie," řekl během podpisu ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

V rámci Memoranda se státy zavázaly k těsnější spolupráci v oblasti podpory začínajících podnikatelů. Cílem je zvýšit zájem o visegradské startupy a inovativní malé a střední podniky a pomoci jim se prosadit na globální úrovni. Již před časem proto státy V4 utvořily pracovní skupinu, která se už třikrát setkala a výsledkem jejíž činnosti je právě samotné Memorandum. V dokumentu se pak jednotlivé země dohodly na konkrétních krocích, které společně podniknou.

Hlavní úlohu si i nadále zachová pracovní skupina složená ze zástupců jednotlivých zemí V4, jejímž úkolem bude koordinovat spolupráci jednotlivých zemí a současně vyhledávat nové příležitosti, jak malým firmám pomoci. O své činnosti bude informovat převážně na facebookové stránce "We4Startups".

Užší spolupráce zemí V4 se již prakticky projevila například aktivitou "We4Startups in Silicon Valley", kdy 12 startupů z regionu V4 společně prezentovalo 22. září své firmy zástupcům investorů v San Franciscu a to s podporu MPO i agentury CzechInvest. Startupy měly také možnost účastnit se v San Franciscu konference TechCrunch Disrupt nebo akce Startup Europe comes to Silicon Valley. S pokračováním tohoto projektu se počítá i do budoucna, kdy se země V4 chtějí společně prezentovat i na dalších globálních akcích pro startupy.

Aktivity organizované na základě společného memoranda budou financovány z evropských zdrojů.

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie