Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

29. 3. 2010 15:13

J. Chmiel se setkal s chorvatským vyjednavačem pro vstup do EU

Praha, 29. března 2010 – Ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel dnes přijal Vladimira Drobnjaka, hlavního chorvatského vyjednavače a zástupce vedoucího delegace pro vyjednávání o přístupu Chorvatska k Evropské unii. Cílem schůzky bylo, vedle opakovaného vyjádření podpory České republiky brzkému vstupu Chorvatska do Unie, také konzultovat aktuální stav přístupových jednání, jež se v současné době nacházejí ve své závěrečné fázi.

„Česká republika vždy byla aktivním zastáncem dalšího rozšiřování Evropské unie. Je nepopiratelným faktem, že rozšíření EU dosud vždy bylo přínosem jak pro kandidátské země, tak pro stávající členy Unie,“ řekl ministr pro evropské záležitosti Juraj Chmiel. „Velice jsme uvítali rozhodnutí slovinského Ústavního soudu o ústavním souladu dohody o arbitráži mezi Slovinskem a Chorvatskem. V přístupových rozhovorech sice ještě zbývá udělat důležitý finální kus práce, ale věříme, že budou moci být uzavřeny do konce letošního roku,“ uvedl ministr.

Chorvatsko získalo status kandidáta na členství v EU již v červnu 2004. Přístupová jednání formálně započala 1. ledna 2006. Spor mezi Chorvatskem a Slovinskem nicméně vedl na konci roku 2008 k zablokování vyjednávání o rozšíření. Dynamiku do rozhovorů vrátila dohoda mezi premiéry Slovinska a Chorvatska v otázce hraniční smlouvy, a v  listopadu 2009 tak podepsali premiéři Borut Pahor a Jadranka Kosor ve Stockholmu dohodu o arbitráži. Podle hodnotící zprávy Evropské komise z října 2009 dosáhlo Chorvatsko značného pokroku při plnění kritérií stanovených v přístupových jednáních. Dle závěrů prosincové Rady pro obecné záležitosti (GAC) je nejbližší možný termín vstupu Chorvatska do EU 1. leden 2012. Předcházet mu musí podpis Přístupové smlouvy a následná ratifikace.

Kontakt:
Michaela Jelínková, tisková mluvčí ministra pro evropské záležitosti
e-mail:jelinkova.michaela@vlada.cz; tel.: +420 224 002 305; mobil: +420 725 845 697
Úřad vlády ČR, nábřeží Edvarda Beneše 4, 118 01 Praha 1 - Malá Strana

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X