Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

Stránka byla přesunuta do archivu

11. 1. 2010 11:01

Vláda schválila podrobnou analýzu dopadu Lisabonské smlouvy

Praha, 11. ledna 2009  - Vládní Výbor pro EU dnes projednal materiál, který analyzuje dopady přijetí Lisabonské smlouvy. Analýza, která navazuje na obdobné dokumenty, které byly vyhotoveny před přijetím Lisabonské smlouvy, byla zpracována Útvarem ministra pro evropské záležitosti ve spolupráci se všemi resorty a ústředními orgány. 

Přijetím Lisabonské smlouvy dochází v rozhodovacím procesu na evropské úrovni k řadě změn. V mnoha oblastech se bude nadále rozhodovat kvalifikovanou většinou. Posílí se úloha Evropského parlamentu, rovněž národní parlamenty budou více zapojeny do legislativních a rozhodovacích procesů evropské agendy.

Vedle obecně známých změn institucionální povahy se analýza zaměřuje na zmapování změn v oblastech sektorálních politik, které budou mít dopad i na činnost jednotlivých ministerstev. Změny, které Lisabonská smlouva zavádí, si vyžádají především důslednější koordinaci evropské agendy na vnitrostátní úrovni, vytipování a důsledné prosazování národních priorit a hledání spojenců mezi našimi evropskými partnery pro jejich prosazování. Důležitá bude i srozumitelná komunikace těchto priorit navenek.  Klíčovým bude také nastavení mnohem intenzivnější spolupráce s českým parlamentem.

Je třeba nicméně zdůraznit, že řada aktů provádějících Lisabonskou smlouvu bude teprve projednávána a schvalována. Analýza proto není odrazem konečného stavu implementace Lisabonské smlouvy a bude průběžně aktualizována. Dokončení implementace Lisabonské smlouvy ostatně patří mezi hlavní  priority současného španělského předsednictví.

Praktické dopady nové smlouvy se na národní úrovni ve větší míře projeví až v okamžiku, kdy na základě nově zavedených postupů budou přijímány konkrétní legislativní akty a opatření.

Veřejnost bude o konkrétních dopadech Lisabonské smlouvy podrobně informována prostřednictvím konferencí a seminářů, které například ve spolupráci s českým parlamentem připravuje Útvar ministra pro evropské záležitosti.

Kontakt:

Marie Faturová, tisková mluvčí ministra pro evropské záležitosti

e-mail:faturova.marie@vlada.cz, +420 725 845 697

Úřad vlády ČR, nábřeží Edvarda Beneše 4, 118 01 Praha 1 - Malá Strana

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty