Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 11. 2020 20:23

Gratulace premiéra Andreje Babiše Joeovi Bidenovi ke zvolení prezidentem Spojených států amerických

Vážený pane zvolený prezidente,

přijměte, prosím, moji upřímnou gratulaci k Vašemu volebnímu úspěchu v prezidentských volbách a ke zvolení do funkce prezidenta Spojených států amerických.

Volby se uskutečnily ve velmi turbulentní době světové pandemie covid-19 a jejích vážných ekonomických dopadů, uprostřed diskuzí o budoucí architektuře mezinárodní spolupráce a zároveň v době, kdy je nutné zaujmout jasný postoj k řešení změny klimatu. Američtí občané vysokou volební účastí jasně ukázali, že si jsou vědomi mimořádné důležitosti letošních voleb a aktivně se zapojili do výběru nejlepšího kandidáta, který je provede nadcházejícími nelehkými časy.

Spojené státy americké jsou klíčovým partnerem České republiky, se kterým nás pojí silné transatlantické partnerství i sdílené demokratické hodnoty, vzájemné porozumění a respekt k lidským právům. Pevně doufám, že budeme dále rozvíjet a prohlubovat mnohostrannou spolupráci mezi našimi zeměmi, mimo jiné v oblasti bezpečnosti a obrany, výzkumu a vývoje i ekonomiky. Česká vláda je připravena spolupracovat s Vaší administrativou rovněž v multilaterálním rámci na otázkách, jako je boj proti mezinárodnímu terorismu, kyberbezpečnost i zmírňování klimatické změny.

Vážený pane zvolený prezidente, dovolte mi popřát Vám mnoho úspěchů při vykonávání náročné a odpovědné práce v roli 46. prezidenta Spojených států amerických.

S úctou,

Andrej Babiš
předseda vlády České republiky

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie