Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 8. 2014 11:17

16 bilančních cest premiéra Sobotky: Vláda plní své závazky a prosazuje pozitivní změny pro ČR

Bilanční setkání premiéra Sobotky s vicepremiérem Bělobrádkem v UOCHB, 7. srpna 2014.
Bilanční setkání premiéra Sobotky s vicepremiérem Bělobrádkem v UOCHB, 7. srpna 2014.
Premiér Bohuslav Sobotka dnes bilancoval půlroční práci vlády s vicepremiéry Pavlem Bělobrádkem a Andrejem Babišem. Po měsíci tak dokončil návštěvy jednotlivých resortů, při kterých projednával s jednotlivými členy kabinetu plnění programového prohlášení vlády, aktuální situaci na resortech i plány vlády pro nejbližší týdny a měsíce. Za 31 dnů stihl předseda vlády uskutečnit 16 bilančních cest a jednat se všemi členy své vlády.

Bilanční cesty po jednotlivých resortech se ukázaly jako velmi užitečné. Se všemi ministry a ministryněmi jsem měl šanci několik desítek minut osobně projednat plnění programového prohlášení vlády, aktuální situaci na ministerstvech i výhled prací vlády a resortů pro nejbližší týdny a měsíce. Mé cesty nesloužily jen pro bilancování naší společné práce po šesti měsících fungování nové vlády, ale také pro zlepšení vzájemné komunikace a kooperace v rámci vlády,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

S místopředsedou Pavlem Bělobrádkem dnes jednal premiér Sobotka především o problematice čerpání evropských fondů v návaznosti na oblast vědy, výzkumu a inovací. Rovněž probrali podporu výzkumných center, aby mohlo dojít k technologickému posunu a pokroku ČR. Dále místopředseda vlády prodiskutoval s premiérem opatření a návrhy, které pomohou řešit podstatné problémy agendy sekce vědy, výzkumu a inovací. Jednání pokračovalo debatou o výdajích na výzkum a vývoj, a o nutnosti jejich dlouhodobého plánování.

Hlavním tématem diskuse v rámci bilančního setkání premiéra s prvním místopředsedou vlády a ministrem financí Andrejem Babišem byl stav přípravy státního rozpočtu pro rok 2015, změny v oblasti daní i meziresortní spolupráce v rámci boje s daňovými úniky zejména u DPH a spotřebních daní s Ministerstvem vnitra (speciální tým Kobra). Ministr financí Andrej Babiš informoval premiéra rovněž o úsporách, kterých se úřadu pod jeho vedením podařilo dosáhnout.

Bilanční cesty a jednání předsedy vlády se členy kabinetu neprobíhaly jen na ministerských úřadech. S ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Marcelem Chládkem se premiér Sobotka setkal v Národním pedagogickém muzeu Jana Amose Komenského, s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou v Národním zemědělském muzeu na Letné. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček přivítal předsedu vlády Bohuslava Sobotku ve Fakultní nemocnici Motol, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová v budově úřadu práce na Praze 4. Další setkání proběhla například v jedné z nejznámějších pražských poboček České pošty v Jindřišské ulici či v Českém hydrometeorologickém ústavu v pražských Komořanech.

Nová vláda má za sebou půl roku práce a já jsem přesvědčen, že jsme tento čas maximálně využili pro plnění našich závazků vůči občanům. Daří se nám prosazovat pozitivní změny dle programového prohlášení vlády, obnovujeme důvěru občanů v politiku a koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL s sebou přinesla tolik potřebnou politickou stabilitu. S prací ministrů a ministryň jsem spokojený a věřím, že ještě zvýšíme naše pracovní tempo, neboť nás hned po vládních prázdninách čekají další důležité priority, jako je schvalování prorůstového státního rozpočtu pro rok 2015, zvýšení minimální mzdy či doprojednání vládního balíčku s pozitivními daňovými i sociálními opatřeními v Parlamentu,“ doplnil premiér Sobotka.

Harmonogram bilančních cest předsedy vlády B. Sobotky v červenci/srpnu 2014

  • úterý 8. 7. 2014 Ministerstvo kultury
  • čtvrtek 10. 7. 2014 Ministerstvo dopravy
  • pátek 11. 7. 2014 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
  • středa 16. 7. 2014 Ministerstvo průmyslu a obchodu
  • čtvrtek 17. 7. 2014 Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu
  • pondělí 21. 7. 2014 Ministerstvo zahraničních věcí
  • úterý 22. 7. 2014 Ministerstvo zemědělství
  • čtvrtek 24. 7. 2014 Ministerstvo zdravotnictví
  • čtvrtek 24. 7. 2014 Ministerstvo spravedlnosti
  • pátek 25. 7. 2014 Ministerstvo pro místní rozvoj
  • pondělí 28. 7. 2014 Ministerstvo práce a sociálních věcí
  • úterý 29. 7. 2014 Ministerstvo životního prostředí
  • čtvrtek 31. 7. 2014 Ministerstvo obrany
  • úterý 5. 8. 2014 Ministerstvo vnitra
  • čtvrtek 7. 8. 2014 Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace
  • čtvrtek 7. 8. 2014 Ministerstvo financí

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie