Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 2. 2016 9:10

24 měsíců vlády Bohuslava Sobotky: 29. 1. 2014 – 29. 1. 2016

Dva roky vlády

  • Za 24 měsíců se vláda sešla 94krát a přijala více než 2000 usnesení.
  • Rozpočet v roce 2015 skončil s nejnižším schodkem za posledních 7 let.
  • V loňském roce vyčerpala Česká republika téměř 1/5 z celkové částky, kterou má k dispozici v programovacím období 2007 - 2013.
  • Česká republika měla na konci loňského roku 2. nejnižší nezaměstnanost ze všech států Evropské unie. V listopadu 2015 klesl počet lidí bez práce na 4,6 %.
  • V růstu HDP se Česká republika řadí mezi 3 nejlepší země Evropské unie. Ve třetím čtvrtletí roku 2015 rostlo HDP dle Eurostatu rychlostí 4,5 %, zatímco průměr EU je 1,9 %.
  • Sedmnáctičlenná vláda je složená z 8 ministrů za ČSSD, 6 za hnutí ANO a 3 za KDU-ČSL. Zasedají v ní 3 ženy a 14 mužů.
  • Za dva roky se ve vládě vyměnili 4 její členové – ministryně pro místní rozvoj, ministr dopravy, ministr spravedlnosti a ministryně školství, mládeže a tělovýchovy.
  • V únoru 2014, tedy krátce po nástupu, důvěřovalo vládě 38 % respondentů veřejného výzkumu CVVM. Na konci roku 2015 jí vyjádřilo důvěru 44 % lidí.

 

12 splněných priorit vlády

V prvních dvou letech se vládě podařilo prosadit řadu zásadních priorit, které pomáhají jak ekonomice, tak především občanům.

  1. Rozpočet
    Vládě se daří snižovat schodek státního rozpočtu. V roce 2015 deficit o 15 miliard korun. Ve srovnání se schváleným rozpočtem je nižší dokonce o 37,2 miliardy korun. Pro rok 2016 jsou navrženy příjmy ve výši 1 180,9 miliard korun a výdaje ve výši 1 250,9 miliard korun. Deficit státního rozpočtu je stanoven ve výši 70 miliard korun. Plnění vládních priorit počítá například i se zvýšením platů státních zaměstnanců či valorizací penzí.
     
  2. Nové investice
    Získávání investic a tvorba nových pracovních míst je od začátku prioritou koaliční vlády. Mezi přijatá opatření na podporu investic patří například zákon o investičních pobídkách, novela zákona snižující platby za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu či zavedení výjimky z plateb odvodů pro dopravní a průmyslové stavby v průmyslových zónách. Česká ekonomika rostla v roce 2015 o více než 4 procenta, což je nejrychleji od roku 2007. V rámci Evropské unie jde o druhý až třetí nejlepší výsledek, pokud jde o rychlost hospodářského růstu.
     
  3. Čerpání EU fondů
    Díky opatřením, která vláda B. Sobotky přijala, se podařilo výrazně zrychlit čerpání evropských fondů. Jen v loňském roce vyčerpala Česká republika téměř pětinu z celkové částky, kterou měla v období 2007–2013 k dispozici. Zároveň se podařilo schválit všechny operační programy pro období 2014–2020 a byly vypsány první výzvy.
     
  4. Valorizace penzí
    Vláda už v prvním roce svého působení schválila novelu zákona o důchodovém pojištění, kterou napravila nezákonný stav, kdy se valorizace důchodů zastavila. Seniorům se od 1. ledna 2015 navýšily důchody v průměru o 250 korun měsíčně. Od začátku roku 2016 o 40 korun, s  mimořádným příspěvkem ve výši 1 200 korun.
     
  5. Porodné
    Rodičům vláda navrátila porodné na druhého potomka, a to ve výši 10 tisíc korun. Zároveň na příspěvek dosáhne větší okruh rodin s dětmi. Vzrostl počet rodin, které získají nárok i na porodné na první dítě.
     
  6. Zrušení zdravotnických poplatků a prosazení nižší daně na knihy, léky a dětskou výživu
    Vláda dlouhodobě usiluje o zlepšení životní úrovně rodin i seniorů. Zrušila proto například poplatky ve zdravotnictví za recept a za návštěvu lékaře s výjimkou pohotovostí. Prosadila také novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která zavedla sníženou desetiprocentní daň na léky, knihy a nenahraditelnou dětskou výživu.
     
  7. Zvýšení minimální mzdy
    Od začátku ledna 2015 vláda navýšila úroveň minimální mzdy z 8 500 korun na 9 200 korun. O 700 korun se také zvýšila od začátku roku 2016. Úroveň minimální mzdy má za úkol mimo jiné motivovat nezaměstnané k hledání zaměstnání, protože výše základních sociálních dávek (např. existenčního minima) se nezvýšila.
     
  8. Státní energetická koncepce
    Vláda schválila aktualizaci Státní energetické koncepce, jeden z nejdůležitějších dokumentů pro rozvoj energetiky i energetickou bezpečnost České republiky. Rozhodla tím také o dalším osudu těžby hnědého uhlí na Ústecku a poprvé od roku 1991 změnila takzvané těžební limity.
     
  9. Zachování zelené nafty
    Koalice vrátila zelenou naftu na stejnou úroveň jako v roce 2013, a to prostřednictvím novely zákona o spotřební dani. Zemědělcům tak je znovu vracena část spotřební daně z minerálních olejů, což je systém, který platí ve většině zemí Evropské unie.
     
  10. Nová pracovní místa     
    V loňském roce se meziročně navýšil počet volných pracovních míst o více než 80 tisíc. Spolu s Německem patří Česká republika mezi dvě země s nejnižší nezaměstnaností v EU. V listopadu loňského roku dosahovala nezaměstnanost 4,6 procent.
     
  11. Zvýšení platů zaměstnanců ve veřejném sektoru
    Platy státních zaměstnanců, tedy například úředníků, učitelů, policistů a hasičů, vzrostly za období této vlády už dvakrát, a to v listopadu 2014 o 3,5 procenta a v listopadu 2015 o 3 procenta. Zdravotníkům se navýšily platy vždy od ledna 2014, resp. 2015, a to o 5 procent. Změna zohledňuje aktuální i očekávaný ekonomický vývoj a napravuje dřívější stagnaci platů.
     
  12. Schválení zákona o státní službě
    Prosazení služebního zákona bylo jedním z hlavních závazků vlády B. Sobotky. Napravila tím více než dvacetiletý ústavní deficit. Zákon má především stabilizovat státní správu a zajistit její transparentní a efektivní fungování. Zároveň je významným protikorupčním opatřením.

Dva roky premiéra Bohuslava Sobotky v číslech

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka.

  • Premiér se zúčastnil 51 zahraničních cest a navštívil všech 14 krajů České republiky.
  • Absolvoval přes 200 setkání na národní i mezinárodní úrovni.
  • Jednání Evropské rady se předseda vlády Bohuslav Sobotka zúčastnil 13krát.
  • Podle agentury STEM hodnotilo v prosinci 2015 premiéra příznivě 56 % respondentů.

 


12 priorit pro rok 2016 – hlavní úkoly vlády

  1. Udržení vysokého tempa hospodářského růstu a vytváření nových pracovních míst
    Vláda chce pokračovat v získávání přímých zahraničních investic, zlepšit dopravní a digitální infrastrukturu, snížit administrativní zátěž podnikání a investovat do kvalitního vzdělávání.
     
  2. Pomoc znevýhodněným regionům
    Pro vládu je prioritou rovnoměrný rozvoj, proto bude věnovat speciální pozornost krajům, které mají systémové znevýhodnění. V roce 2016 chce vytvořit strategii pro Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský kraj, díky které se v těchto regionech zlepší situace na trhu práce i podmínky pro život obecně.
     
  3. Zvýšení minimální mzdy od 1. 1. 2017 alespoň na 11 tisíc hrubého
    ČR má pátou nejnižší minimální mzdu v EU. Za poslední dva roky se ji vládě podařilo zvýšit o 1 400 korun. Vládní program ale počítá s tím, že by se do konce volebního období měla přiblížit 40 % průměrné mzdy.
     
  4. Přijetí zákona o prokazování původu majetku
    Zákon o prokazování původu majetku je důležitým opatřením boje proti daňovým únikům. Návrh upravuje stávající mechanismy daňového práva tak, aby bylo možné odhalit nepřiznané nebo zatajené příjmy daňových poplatníků a následně je zdanit. Zákon už několik měsíců čeká na schválení ve Sněmovně, schvalovací proces je nutno urychlit, tak aby začal platit od začátku roku 2017.
     
  5. Vyřešení problému s EIA na dopravní stavby
    V minulých letech byla hrozivým způsobem zanedbána výstavba klíčové silniční a železniční infrastruktury. Vláda se to intenzivně snaží změnit. Odblokovala evropské peníze na dopravní stavby tím, že se podařilo přijmout několik let odkládanou novelu zákona o posuzování vlivu na životní prostředí. Teď je nutné dohodnout s Evropskou komisí uplatňování pravidel novely na již připravené klíčové dopravní stavby. Je to jedna z hlavních priorit vlády na rok 2016.
     
  6. Schválení zákona o elektronické evidenci tržeb v Parlamentu
    Elektronická evidence tržeb by měla zajistit zlepšení výběru daní, zefektivnění finanční správy, odstranění nerovných podmínek v konkurenčním boji a omezení administrativy spojené s daňovými kontrolami. Vládní koalice musí překonat obstrukce opozice, která se boji proti únikům brání.
     
  7. Nový systém valorizace penzí, zvyšující manévrovací prostor vlády ve prospěch seniorů
    Vláda by měla brzy předložit návrh zákona, který jí umožní zvyšovat penze nad rámec vývoje inflace a 1/3 růstu mezd tak, že je bude moci svým rozhodnutím zvýšit až o 1,7 %. Vyloučí se tak systémové opakování letošní extrémně nízké valorizace, která musí být kompenzována výplatou jednorázového příspěvku 1 200 korun v únoru letošního roku.
     
  8. Masivní rozjezd čerpání evropských fondů
    V červnu 2015 vláda uzavřela proces úspěšného schválení všech nových českých operačních programů. V novém programovém období 2014–2020 má ČR z fondů EU k dispozici zhruba 664 miliard korun. Na konci roku 2015 byly vyhlášeny první výzvy, rok 2016 musí být rokem intenzivního rozjezdu čerpání. Evropské peníze podpoří rozvoj regionů, hospodářský růst i nová pracovní místa.
     
  9. Schválení zákona o plošném zákazu kouření v restauracích
    Zákon už prošel prvým čtením v Poslanecké sněmovně. Chceme, aby začal platit od roku 2017. Ochrání nejen návštěvníky restaurací, ale také personál, který v nich pracuje.
     
  10. Předčasné odchody do důchodu pro horníky z hlubinných dolů
    O rozšíření počtu horníků, kteří budou moci odejít o pět let dříve do důchodu, už vláda rozhodla. Zákon čeká na první čtení ve Sněmovně. Práce horníků patří k nejnáročnějším profesím a tito lidé se často potýkají se zdravotními následky.
     
  11. Boj se suchem
    Vláda se jako první začala aktivně zabývat riziky, které pro Českou republiku představuje stále častější sucho. Dopadá na zemědělství, životní prostředí, ale v důsledku většího ohrožení požáry také na bezpečnost obyvatel. V roce 2016 proto vláda připraví strategii, jak s těmito riziky bojovat, včetně konkrétních úkolů pro jednotlivé ministry.
     
  12. Zvýšení příspěvku na péči o 10 % od 1.8.2016
    Zákon už vláda předložila do Sněmovny. Jde o pomoc zejména pro ty, kteří se ve své složité zdravotní situaci neobejdou bez pomoci a péče. Pomůže rodinám, které se starají o zdravotně postižené děti, těžce zdravotně handicapovaným i řadě nemocných seniorů. Příspěvek nebyl valorizován 8 let.

 

Další priority vlády pro rok 2016

  • schválení nového loterijního zákona
  • přijetí zákona o střetu zájmů a novely zákona o NKÚ
  • přijetí zákona o referendu
  • přijetí zákona o neziskových nemocnicích
  • schválení zákona, zajišťujícího zastoupení zaměstnanců v dozorčích radách firem
  • přijetí zákona o zálohovém výživném
  • schválení zákona o sociálním bydlení
  • snížení DPH na noviny a časopisy z 15 na 10 %
  • zvýšení pomoci uprchlíkům v Libanonu, Jordánsku a Turecku a zvýšení rozvojové pomoci zemím, které jsou zdrojem migrace. Zlepšení podmínek pro integraci azylantů v ČR
  • regulace agenturního zaměstnávání
  • vytvoření podmínek pro modernizaci průmyslu a přechod k tzv. Průmyslu 4.0
  • omezení lichvy díky zákonu o úvěru pro spotřebitele

 

24 měsíců vlády B. Sobotky v obrazech

VYSLOVENÍ DŮVĚRY

18. února 2014: Poslanecká sněmovna vyslovila důvěru nové koaliční vládě.
18. února 2014: Poslanecká sněmovna vyslovila důvěru nové koaliční vládě.

  • V úterý 18. února 2014 Poslanecká sněmovna vyslovila důvěru nové koaliční vládě. Pro bylo 110 poslanců ze 181 přítomných.   

ČESKO-SLOVENSKÉ VZTAHY

12. května 2015: Česká a slovenská vláda se sešly na společném jednání ve Valticích.
12. května 2015: Česká a slovenská vláda se sešly na společném jednání ve Valticích.

  • Vláda Bohuslava Sobotky pokračuje v prohlubování vzájemných vztahů se Slovenskem. V dubnu 2014 a květnu 2015 se konala dvě společná jednání české a slovenské vlády. Nejprve ve slovenské Skalici, poté v českých Valticích.
  • Premiéři Sobotka a Fico se shodli například na uspořádání historicky prvního jednání zástupců české a slovenské tripartity, které se uskutečnilo v říjnu 2015 na Slovensku.
  • Zlepšování vztahů se sousedy je jedna z priorit české vlády.  Premiér Sobotka jen za první rok svého působení několikrát navštívil sousední země. První zahraniční cestu podnikl na Slovensko, v březnu pak navštívil Polsko a Německo. Cestu do Vídně podnikl v červnu.

DAŘÍ SE ZÍSKÁVAT NOVÉ INVESTICE

29. července 2014: Premiér Sobotka a prezident společnosti Hyundai Mobis Myung Chul Chung podepsali smlouvu o investici Hyundai Mobis v ČR.
29. července 2014: Premiér Sobotka a prezident společnosti Hyundai Mobis Myung Chul Chung podepsali smlouvu o investici Hyundai Mobis v ČR.

  • Vláda se zavázala podporovat nové investice, vznik pracovních míst a hospodářský růst. Změny některých zákonů umožnily lépe zacílit státní investice, vykupovat vhodný typ půdy a usnadňovat vznik průmyslových zón. Zlepšuje se také ekonomická diplomacie, a to především v zemích mimo EU, která pomáhá českým exportérům.  
  • Významnými investicemi, které se za poslední dva roky podařilo získat, je například nový závod společnosti Hyundai Mobis, stavba skladu Amazon v Dobrovízi u Prahy, výrobní továrna korejské společnosti NEXEN u Žatce či nový závod INA Lanškroun. 
  • Jen za prvních 18 měsíců vlády jde o 196 nových investičních projektů v objemu 108 miliard korun. Díky nim vznikne přes 23 tisíc nových pracovních míst. 

PREMIÉR VE SPOJENÝCH STÁTECH AMERICKÝCH

28. září 2015: Premiér Sobotka vystoupil v rámci své pracovní cesty do USA na Summitu k mírovým operacím OSN v New Yorku.
28. září 2015: Premiér Sobotka vystoupil v rámci své pracovní cesty do USA na Summitu k mírovým operacím OSN v New Yorku.

  • Předseda vlády Sobotka podnikl za poslední dva roky dvě cesty do Spojených států amerických. V listopadu 2014 odhalil bustu Václava Havla v americkém kongresu u příležitosti oslav 25. výročí Listopadu 1989. Setkal se také s bývalou ministryní zahraničí USA Madeleine Albrightovou, viceprezidentem USA Josephem Bidenem a zúčastnil se slavnostního položení základního kamene nové tělocvičny Sokol ve Westu.
  • V září 2015 premiér vystoupil na Summitu proti tzv. Islámskému státu, terorismu a násilnému extremismu v New Yorku, kam ho pozval americký prezident Barack Obama. Summit se uskutečnil na okraj Valného shromáždění Organizace spojených národů. Na Manhattanu rovněž uctil památku obětí teroristického útoku z 11. září 2001.

PREMIÉR PROVĚŘIL ZAJIŠTĚNÍ BEZPEČNOSTI V SOUVISLOSTI S MIGRAČNÍ VLNOU

6. září 2015: Spolu s ministrem vnitra Chovancem navštívil premiér Sobotka policejní hlídku na kontrolním stanovišti na dálnici D2.
6. září 2015: Spolu s ministrem vnitra Chovancem navštívil premiér Sobotka policejní hlídku na kontrolním stanovišti na dálnici D2.

  • Česká republika přijala řadu opatření, která reagují na možný příliv uprchlíků. Premiér Bohuslav Sobotka osobně s ministrem vnitra Milanem Chovancem a policejním prezidentem Tomášem Tuhým navštívili přijímací zařízení pro zajištění cizinců v Zastávce u Brna. Na místě se přesvědčili o podmínkách pro běžence a seznámili se s chodem zařízení.
  • Na policejním kontrolním stanovišti na dálnici D2 a na vlakovém nádraží v Břeclavi se pak premiér setkal přímo s policejními hlídkami, které se zaměřují na odhalování nelegálních uprchlíků.
  • O opatřeních na hranicích mluvil také s generálporučíkem Josefem Bečvářem při návštěvě Generálního štábu Armády České republiky. Tématem bylo také navýšení rozpočtu pro armádu a možné vyslání vojáků do mírových misí OSN.

UCTĚNÍ PAMÁTKY OBĚTÍ HOLOCAUSTU

27. ledna 2015: V polské Osvětimi uctil premiér Sobotka a další členové vlády památku obětí holocaustu.
27. ledna 2015: V polské Osvětimi uctil premiér Sobotka a další členové vlády památku obětí holocaustu.

  • Osvětim si v lednu 2015 připomněla 70. výročí osvobození koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau. Premiér Sobotka a další členové vlády při této příležitosti zapálili svíčku v areálu tábora, aby uctili památku obětí holocaustu. Další vzpomínková akce se konala v Praze v rámci konference Let my people live!
  • Ve slovenské Seredi pak premiér v lednu 2016 otevřel spolu se svým tamním protějškem Robertem Ficem a dalšími členy obou vlád stálou expozici Muzea holokaustu.

VLÁDA JEDNALA V KRAJÍCH

19. října 2015: Kabinet Bohuslava Sobotky vyjel na výjezdní zasedání do Ústí nad Labem.
19. října 2015: Kabinet Bohuslava Sobotky vyjel na výjezdní zasedání do Ústí nad Labem.

  • Kabinet Bohuslava Sobotky vyrazil v roce 2015 na dvě výjezdní zasedání do krajů. První se uskutečnilo 22. července 2015 v Ostravě. Členové vlády na něm spolu se zástupci regionu jednali o klíčových tématech Moravskoslezského kraje, včetně podpory investic a zřízení nových průmyslových zón, zaměstnanosti či kvalitě ovzduší.
  • Na druhé zasedání vyjela vláda 19. října do Ústí nad Labem. Mimo jiné na něm schválila prodloužení těžby hnědého uhlí v dole Bílina či projednala opatření na zlepšení zaměstnanosti. Na svém samostatném zasedání kabinet Bohuslava Sobotky odsouhlasil další růst platových tarifů zaměstnanců ve státním a veřejném sektoru.
  • Mimo Strakovu akademii jednala vláda také v září 2015, kdy přijela podpořit podnikatele na Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně.

PREMIÉR NAVŠTÍVIL JORDÁNSKO

24. října 2015: Na návštěvě Jordánska se premiér Sobotka setkal mimo jiné s předsedou vlády Abdalláhem Ensúrem.
24. října 2015: Na návštěvě Jordánska se premiér Sobotka setkal mimo jiné s předsedou vlády Abdalláhem Ensúrem.

  • V říjnu 2015 podnikl premiér Sobotka dvoudenní návštěvu Jordánského hášimovského království. S králem Abdalláhem II. a předsedou vlády Abdalláhem Ensúrem jednal o migrační krizi, regionální situaci na Blízkém východě, krizi v Sýrii a spolupráci v oblasti bezpečnosti a obrany.
  • V rámci cesty navštívil také uprchlický tábor Zátarí, na jehož provoz a vybavení poskytla ČR materiální i finanční pomoc. Zátarí je jedním z největších uprchlických táborů na světě, kde se nachází až 80 tisíc uprchlíků.
  • Premiér při návštěvě přislíbil další pomoc v boji s ISIL. Svůj závazek splnil v lednu 2016, kdy vláda odsouhlasila poskytnutí vojenské pomoci Jordánsku. Konkrétně jde o náboje pro útočné pušky a kulomety. Další samopaly a munice z Česka získala irácká armáda a Kurdové.
  • Jordánsko bylo vůbec první arabskou zemí, kterou premiér ve své funkci navštívil.

JEDNÁNÍ S VÝCHODNÍMI PARTNERY

26. listopadu 2015: Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka jednal během své návštěvy Číny s prezidentem ČLR Si Ťin-pchingem.
26. listopadu 2015: Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka jednal během své návštěvy Číny s prezidentem ČLR Si Ťin-pchingem.

  • Na konci listopadu 2015 navštívila česká delegace Čínskou lidovou republiku. Premiér Sobotka se během této cesty zúčastnil setkání předsedů vlád šestnácti zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy ve městě Su-čou. Jednal také s prezidentem a premiérem ČLR a zástupci Šanghaje, Pekingu a provincie Hebei.
  • Předseda vlády Sobotka se v rámci cesty zúčastnil také ekonomického fóra a navštívil šanghajský závod Škoda Auto.
  • V únoru 2015 premiér zavítal do Korejské republiky. Zde se věnoval tématu rozvoje vzájemné obchodní spolupráce a mimo jiné navštívil Korejské demilitarizované pásmo.
  • Čína a Korea patří mezi významné investory v České republice, kteří se podílí na vzniku velkého množství pracovních míst.

PŘEDSEDNICTVÍ VISEGRÁDSKÉ SKUPINĚ

3. prosince 2015: V Praze se na summitu sešli předsedové vlád Visegrádské skupiny. Hostem byla prezidentka Korejské republiky Pak Kun-hje.
3. prosince 2015: V Praze se na summitu sešli předsedové vlád Visegrádské skupiny. Hostem byla prezidentka Korejské republiky Pak Kun-hje.

  • Od července 2015 předsedá Česká republika zemím Visegrádské skupiny. Jen za první půl rok předsednictví uspořádala dva summity těchto zemí.
  • V září se jednalo o mimořádné setkání předsedů vlád, které se zabývalo současným vývojem a dopady migrační krize v Evropě. Na prosincovém summitu byla hostem prezidentka Korejské republiky Pak Kun-hje. Témata jednání se tak kromě bezpečnosti či energetiky věnovala také vzájemným vztahům Koreje a V4.
  • Další setkání se uskutečnila na úrovni ministrů či náměstků.

VÝZNAMNÉ NÁVŠTĚVY V PRAZE

22. ledna 2016: Na pozvání premiéra Sobotky přijel do Prahy britský premiér David Cameron.
22. ledna 2016: Na pozvání premiéra Sobotky přijel do Prahy britský premiér David Cameron.

  • Nejen na Úřadě vlády přijal premiér Sobotka za dva roky řadu významných státních návštěv. Do Prahy přijel například britský předseda vlády David Cameron, se kterým premiér jednal o reformních návrzích Velké Británie ve vztahu k Evropské unii, aktuálním vývoji migrační krize a bezpečnostní situaci na Blízkém východě.
  • Premiérovo pozvání přijali také například prezidenti Izraele, Vietnamu, Kurdistánu, Mongolska či Korejské republiky a předsedové vlád Polska, Francie, Rakouska, Arménie či Albánie.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie