Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

16. 4. 2012 16:53

Albánie láká české investory i turisty

Energetika, důlní průmyslu, doprava a životní prostředí. To jsou oblasti, ve kterých se chtějí angažovat české firmy v Albánské republice. Při oficiální návštěvě Albánie to řekl český premiér Petr Nečas, který přicestoval s početnou podnikatelskou delegací.

Albánie je pro Českou republiku perspektivním trhem. Přál bych si, aby do této země směřovalo více českých investic a aby se posílila turistická výměna,“ řekl premiér po setkání s albánským předsedou vlády Salim Berishou.Předseda vlády Petr Nečas navštívil Albánskou republiku, 16. dubna 2012

České firmy mají Albánii co nabídnout v oboru energetiky, mohou se podílet na rozvoji místní železniční sítě či dodávat zelené technologie pro budování sytému odpadového hospodářství. Příkladem úzké vazby mezi oběma zeměmi je i spolupráce v hospodářské oblasti, kdy objem obchodní výměny dlouhodobě roste. V roce 2011 činil vývoz ČR do Albánie 28,3 milionů eur, dovoz z Albánie 4,7 milionů.

České firmy se mohou prosadit také ve výrobě tramvají

Český průmysl má také velmi dlouhou tradici výroby kvalitních tramvají a tramvajových tratí. Podle premiéra Petra Nečase by se české firmy rády zapojily právě do budování tramvajových linek v Tiraně a zároveň se podělí o své zkušenosti v této oblasti.

Je hodně důvodů, proč by tu měly české společnosti investovat. Uděláme vše proto, aby investice byly úspěšné. Vážím si toho, že součástí české delegace je skupina podnikatelů, kteří zde chtějí rozšířit své působení,“ řekl albánský premiér Sali Berisha s tím, že jeho vláda nyní řeší problémy spojené s investicí společnosti ČEZ do Albánie.

Česká energetická společnost koupila v roce 2009 albánského distributora elektrické energie. Tato společnost se ale dostala do finanční potíží, když státní výrobce elektřiny, který je v Albánii monopolním dodavatelem, zvýšil v roce 2012 cenu elektrické energie o 91 procent. Státní regulační úřad ale odmítl promítnout změnu do ceny pro koncové zákazníky, proto platí ČEZ vysokou cenu.

Jsme si vědomi všech problémů a nedorozumění a věříme, že se to podaří odstranit. Úspěch řešení tohoto problému by byl příkladem nejen pro všechny evropské investory a albánská strana má také zájem na úspěšném výsledku,“ řekl český premiér.

Albánie chce lákat české turisty

Český ministerský předseda se setkal také s prezidentem Albánie Bamirem Topim. Ujistil ho, že Česká republika je pro členství Albánie v Evropské unii a připomněl, že Albánci podali přihlášku ke členství v Unii během českého předsednictví v roce 2009. Také albánský prezident Bamir Topi podpořil snahu českých podnikatelů o rozšíření investic v zemi. Prý také doufá, že si čeští turisté oblíbí albánská pobřeží a hory. „V šedesátých letech sem jezdilo více českých turistů,“ dodal albánský prezident.Podpis Ujednání mezi MŠMT ČR a MŠMT Albánské republiky o spolupráci v oblasti školství a vědy, 16. dubna 2012

V rámci státní návštěvy českého ministerského předsedy došlo také k podpisu ujednání o spolupráci v oblasti školství a vědy. Je to první smluvní dokument mezi Českou a Albánskou republikou stanovující rámec pro výměnu informací, akademických pracovníků a studentů. Tento dokument má přispět k dalšímu rozvoji spolupráce mezi českými a albánskými vzdělávacími a výzkumnými institucemi.

Spolu s premiérem přicestovali do Albánie také ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba a ministr dopravy Pavel Dobeš. V delegaci je dále zastoupeno patnáct zástupců českých firem, které mají zájem o rozšíření ekonomické spolupráce v Albánii.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie