Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 2. 2016 16:57

Analýza MPO ukazuje, že návrh nového systému tarifů pro výpočet elektřiny od ERÚ je špatný, řadě domácností by skokově zdražil elektřinu

Nový systém tarifů pro platbu elektřiny, který navrhuje pro příští rok Energetický regulační úřad, by znamenal zdražení cen elektřiny pro více než 38 % domácností, vyšší ceny by zaplatilo také 91 % podnikatelů s malou spotřebou elektřiny. Takové jsou výsledky analýzy dopadů nových tarifů elektřiny na občany ČR, kterou na základě úkolu předsedy vlády Bohuslava Sobotky zpracovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Analýzu dnes premiéru Sobotkovi představil na Úřadu vlády ministr Jan Mládek. Jednání se účastnila také ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

„K nárůstu plateb by došlo zejména u domácností s nižší spotřebou elektřiny, návrh omezuje motivaci šetřit, paradoxně by došlo k přesunu prostředků od chudších k bohatším. Návrh není dobře připraven, s novým tarifním systémem není důvod pospíchat. Je potřeba jej připravit kvalitně s ohledem na sociální dopady a není nutné jej zavádět již od 1. 1. 2017. Požádal jsem ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka a ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou, aby v krátké době připravili materiál do vlády, který bude členy vlády informovat o rizicích nového systému tarifů tak, jak jej připravil ERÚ,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie