Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 4. 2015 20:32

Bezpečnostní rada státu jednala o situaci týkající se Viktoria Gruppe

Bezpečnostní rada státu na své schůzi ve středu 22. dubna 2015 projednala aktuální situaci v záležitosti řešení smluvního vztahu Správy státních hmotných rezerv se společností VIKTORIA GRUPPE AG. Dále se Rada věnovala také Zprávě o stavu kybernetické bezpečnosti a přípravě akčního plánu pro další roky. Dále projednala také zprávy o vnitřní bezpečnosti a extremismu na území ČR.

Bezpečnostní rada státu se věnovala aktuální situaci v záležitosti řešení smluvního vztahu Správy státních hmotných rezerv se společností VIKTORIA GRUPPE AG. Česká republika bude za využití všech možností, včetně diplomatických a právních, pokračovat ve snaze ochránit své zájmy. S ohledem na rozhodnutí insolvenčního správce, který popřel veškeré pohledávky uplatněné Českou republikou, připraví Česká republika zjišťovací žaloby.

Bezpečnostní rada státu projednala Zprávu o stavu kybernetické bezpečnosti za rok 2014, která shrnuje aktivity Národního bezpečnostního úřadu v oblasti budování kybernetické bezpečnosti České republiky za období roku 2014. Zpráva hodnotí úroveň dosažených cílů v oblasti budování kybernetické bezpečnosti v osmi prioritních oblastech, kterými jsou budování Národního centra kybernetické bezpečnosti a  jeho oddělení Gov.CERT.CZ, vývoj legislativy v oblasti kybernetické bezpečnosti, tvorba koncepčních dokumentů kybernetické bezpečnosti ČR, informační systémy důležité pro stát a navázání komunikace se subjekty provozujícími kritickou informační infrastrukturu a významné informační systémy, mezinárodní spolupráce, národní spolupráce, zvyšování povědomí a osvěta, činnost Gov.CERT.CZ a sledování současných trendů v kybernetické bezpečnosti.

Bezpečnostní rada státu také schválila Akční plán k Národní strategii kybernetické bezpečnosti České republiky na období let 2015 až 2020, který navazuje na Národní strategii pro oblast kybernetické bezpečnosti České republiky na období let 2015 až 2020 a stanovením zcela konkrétních úkolů reaguje na současný stav řešení dané problematiky, na aktuální potřeby a na povinnosti vyplývající ze zákona č. 181/2015 Sb., o kybernetické bezpečnosti.

Dále Bezpečnostní rada státu projednala Zprávu o situaci v oblasti vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku na území České republiky v roce 2014 (ve srovnání s rokem 2013), jejímž účelem je informovat o aktuálním vývoji a struktuře kriminality, jejích pachatelích a obětech, zjištěných škodách a výnosech z trestné činnosti, informovat o aktivitách exekutivy v oblasti vnitřní bezpečnosti a poskytnout přehled o prevenci kriminality. Zpráva shrnuje hlavní priority v oblasti vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku (boj proti organizovanému zločinu a extremismu, zajišťování výnosů z trestné činnosti, protiteroristická připravenost, potírání korupce, kybernetická bezpečnost a kyberkriminalita, podpora obětí trestných činů) a sumarizuje legislativní aktivity jednotlivých resortů v této oblasti v roce 2014.

Bezpečnostní rada státu dále projednala Zprávu o extremismu na území České republiky v roce 2014, Vyhodnocení plnění koncepce boje proti extremismu pro rok 2014 a Koncepci boje proti extremismu pro rok 2015. Zpráva o extremismu na území České republiky v roce 2014 obsahuje stručnou charakteristiku extremistické scény v minulém roce – velmi podrobně se zabývá pravicovou i levicovou extremistickou scénou, podává přehled aktivit jednotlivých uskupení, občanských sdružení a politických stran, shrnuje tendence v této oblasti, obsahuje poznatky z jednotlivých Krajských ředitelství Policie ČR, dále obsahuje statisticky zpracované údaje o trestné činnosti s extremistickým podtextem, mapuje hlavní zahraniční vlivy na českou extremistickou scénu a podává stručný přehled významných projevů extremismu v zahraničí. Vyhodnocení plnění Koncepce boje proti extremismu v roce 2014 podává přehled o plnění konkrétních úkolů uložených jednotlivým resortům usnesením vlády ze dne 21. května 2014 č. 372, přičemž úkoly jsou strukturovány podle základních pilířů boje proti extremismu (Komunikací proti demagogii, Vědomostí proti totalitářům, Jednotná protiextremistická platforma, Odbornost a imunita, Efektivně a korektně proti násilí). Koncepce boje proti extremismu pro rok 2015 následně aktualizuje úkoly z Koncepce pro předcházející období a stanovuje úkoly nové.

Bezpečnostní rada státu také schválila materiál Aktuální stav plnění Akčního plánu reakce na důsledky ukrajinsko-ruské krize, který v návaznosti na materiál Akční plán reakce na důsledky ukrajinsko-ruské krize obsahuje přehled kroků, jimiž Česká republika přispívá či hodlá přispívat k řešení krize na Ukrajině.

Na schůzi Bezpečnostní rady státu byl předložen materiál Druhá aktualizace seznamu prvků kritické infrastruktury, jejichž provozovatelem je organizační složka státu, jehož cílem je v návaznosti na novelu nařízení vlády č. 432/2010 Sb., o kritériích pro určení prvků kritické infrastruktury, účinnou od 1. 1. 2015, aktualizovat Seznam prvků kritické infrastruktury, jejichž provozovatelem je organizační složka státu.

Bezpečnostní rada státu projednala také Aktualizaci Seznamu opatření Národního systému reakce na krize pro potřeby řízení obrany státu, která byla provedena na základě doporučení NATO, jež reflektuje změny v aliančním prostředí. Navržená opatření doplňují stávající platná opatření a mají za cíl zkvalitnit proces řízení obrany státu.

Na schůzi Bezpečnostní rady státu byly pro informaci předloženy Zpráva o činnosti Výboru pro civilní nouzové plánování za rok 2014 a Informace o provedených úpravách Národního bezpečnostního programu ochrany civilního letectví České republiky.

 

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie