Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 3. 2020 12:33

Bezpečnostní rada státu projednala další opatření v souvislosti se šířením koronaviru

Tisková konference po Bezpečnostní radě státu, která se zabývala dalšími opatřeními v souvislosti se šířením koronaviru, 4. března 2020.
Tisková konference po Bezpečnostní radě státu, která se zabývala dalšími opatřeními v souvislosti se šířením koronaviru, 4. března 2020.
Ve středu 4. března 2020 se ve Strakově akademii mimořádně sešla Bezpečnostní rada státu, aby projednala další opatření související se šířením koronaviru Sars-CoV-2. Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo o zákazu prodeje respirátorů kategorie FFP3 do zahraničí a omezení jejich prodeje na tuzemském trhu. Bezpečnostní rada státu se také shodla na tom, že zatím není nutné omezovat pořádání hromadných akcí s výjimkou Světového poháru v biatlonu.

Bezpečnostní rada státu se shodla, že prioritou je zabezpečit účinné respirátory a dezinfekční prostředky pro zdravotnický personál. „Proto jsme se rozhodli, že zavedeme jejich centrální nákup a centrální distribuční systém. Ministr zdravotnictví rozhodl o zákazu prodávat tyto zdravotnické potřeby do zahraničí. Paní ministryně financí Alena Schillerová vydá do 12 hodin rozhodnutí o cenové regulaci, abychom předešli různým šmejdům, kteří se snaží současné situace zneužít. Včera už jsme oslovili všechny nemocnice, jednali jsme s dodavateli a to je dnes to nejdůležitější,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Ministerstvo zdravotnictví zároveň rozhodlo o omezení prodeje respirátorů kategorie FFP3. „Máme jich omezenou kapacitu, kterou potřebujeme koncentrovat právě tam, kde je jich nejvíce potřeba. Proto nyní nebude možné tyto respirátory prodávat někde na e-shopech a podobně v rámci nějakého soukromého byznysu, ale skutečně pouze poskytovatelům zdravotních služeb, poskytovatelům sociálních služeb, případně České republice a jejím organizačním složkám, nebo oficiálním distributorům, kteří distribuují právě na území České republiky těmto subjektům,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Opatření ministerstva platí od středy 4. března 2020. Podobné opatření ministerstvo chystá i v kategorii dezinfekčních přípravků.

Bezpečnostní rada státu rovněž rozhodla, že zatím není nutné omezovat pořádání hromadných akcí. Rozhodla ale, že pořadatelé akcí, na nichž se čeká účast vyšší než 5 000 osob, budou muset jejich pořádání nahlásit příslušné krajské hygienické stanici. „Organizátoři by měli sdělit, kdo se akcí účastní, z jakých zemí, a krajská hygienická stanice poté vyhodnotí riziko z epidemiologického hlediska. Jestli se například nezúčastní lidé, kteří jsou ze zasažených zemí,“ upřesnil ministr Vojtěch.

Bezpečnostní rada státu se také zabývala riziky spojenými s cestováním hromadnou dopravou ze zahraničí. Kromě zastavení letů z Číny, Jižní Koreje a severoitalských letišť považuje za nezbytné, aby se i ostatní dopravci vybavili dostatečným množstvím desinfekčních prostředků, které by byly k dispozici jak posádkám vlaků či autobusů, tak i cestujícím na nádražích. Cestující přijíždějící z potenciálně rizikových destinací budou monitorováni podobně jako cestující na letištích.

Vláda se chce také zabývat potenciálním rizikem spojeným s neorganizovaným ubytováváním cizinců formou Airbnb. „Tento systém funguje de facto virtuálně a my se musíme skutečně zamyslet nad tím, jakým způsobem dostat pod kontrolu to, abychom věděli, kdo v těch bytech bydlí,“ konstatoval premiér Babiš.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie