Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

14. 12. 2016 13:41

Bohuslav Sobotka: Audit národní bezpečnosti potvrzuje připravenost ČR na případné bezpečnostní hrozby

Vláda dnes schválila Audit národní bezpečnosti. Jeho vyhotovení jsem před rokem zadal Ministerstvu vnitra ČR. Bezpečnost je klíčovou prioritou naší vlády, proto mě těší, že podle závěrů auditu je bezpečnostní systém v České republice nastaven dobře a u dlouhodobě sledovaných rizik nevyžaduje zásadní změny. Potvrzuje se tak správnost vládního kurzu postupného posilování ochrany před případnými hrozbami.

Audit zároveň potvrdil význam takzvaných moderních hrozeb, které zahrnují některé aktivity teroristů, desinformační kampaně nebo kybernetické útoky. Vláda si je těchto rizik vědoma a zintenzivňuje monitoring, cvičení i spolupráci se zahraničími partnery. Považujeme za zodpovědné zapojit do příprav také veřejnost, která by měla být připravená na potenciální scénáře. Zvýšenou pozornost vláda soustavně věnuje tématu kybernetické bezpečnosti, o čemž svědčí například nedávno schválené zvyšování kapacit Národního centra kybernetické bezpečnosti v Brně.

Česká republika i díky politice naší vlády disponuje strategiemi a koncepcemi pro většinu jednotlivých hrozeb. Význam a jedinečnost dnes projednaného auditu spočívá v jasném a celkovém zmapování bezpečnostní situace ČR za rok 2016, zhodnocení odolnosti státu při přímé konfrontaci s nebezpečím a určení nových opatření. Celkem se na přípravě dokumentu podílelo zhruba 120 odborníků z rezortů i ze zpravodajských služeb.

Poté, co vláda Audit národní bezpečnosti schválila, nás čekají další konkrétní kroky. Ministerstvo vnitra ČR ve spolupráci s dalšími gestory vypracuje do dubna 2017 akční plán k plnění jednotlivých úkolů a stanoví pravidelné termíny jeho vyhodnocování. O postupu v zajišťování bezpečnosti a reagování na nové hrozby bude vládní kabinet pravidelně informován.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie