Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 6. 2015 23:06

BRS se zabývala rozvojem Policie ČR či posílením NBÚ v oblasti kybernetické bezpečnosti

Bezpečnostní rada státu na jednání dne 9. června 2015 začala projednávat rozvoj Policie České republiky v letech 2016–2020, věnovala se aktuální situaci v souvislosti s Viktoria Gruppe, projednala Zprávu o situaci v oblasti migrace a integrace cizinců za rok 2014 a další.

Bezpečnostní rada státu se věnovala aktuální situací v záležitosti řešení smluvního vztahu Správy státních hmotných rezerv se společností Viktoria Gruppe AG. Bylo konstatováno, že Česká republika bude cestou Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových pokračovat ve snaze ochránit své zájmy za využití všech možností, včetně diplomatických a právních. K projednávání tohoto bodu programu byli přizváni ministr spravedlnosti a nejvyšší státní zástupce.

Bezpečnostní rada státu zahájila projednávání materiálu Rozvoj Policie České republiky v letech 2016–2020 a na základě stanoviska Ministerstva financí bylo jeho projednávání přerušeno s tím, že bude předložen na další schůzi Bezpečnostní rady státu.

Bezpečnostní rada státu projednala Zprávu o situaci v oblasti migrace a integrace cizinců na území České republiky v roce 2014. Zpráva mapuje problematiku migrace a integrace cizinců na území ČR v roce 2014 (legální i nelegální migraci, integraci cizinců, readmisní smlouvy a dobrovolné návraty, mezinárodní ochranu, specifické projekty v oblasti migrace a azylu), podává podrobný přehled o institucionálním a legislativním rámci v oblasti migrace (s důrazem na změny v roce 2014), analyzuje trestnou činnost cizinců, podává přehled o vízové politice ČR, hodnotí schengenskou a mezinárodní spolupráci a stručně shrnuje stav řešení problematiky migrace na úrovni EU za rok 2014.

Bezpečnostní rada státu projednala Zprávu o zajištění obrany České republiky 2014, jejímž smyslem je poskytnout vládě informaci o aktuálním stavu zajištění obrany státu. Zpráva posuzuje aktuální negativní vývoj bezpečnostního prostředí a vnějších podmínek a jejich vliv na zajišťování obrany ČR. Na základě reálného stavu Zpráva hodnotí stav zajištění obrany ČR z hlediska požadavků vyplývajících z příslušných zákonů, ze strategických dokumentů a ze spojeneckých závazků.

Bezpečnostní rada státu projednala Zprávu o činnosti Národního bezpečnostního úřadu za rok 2014 a také materiál Posílení kapacity Národního bezpečnostního úřadu v oblasti kybernetické bezpečnosti v letech 2016–2018. Materiál reaguje na Národní strategii kybernetické bezpečnosti ČR na období let 2015 až 2020 a Akční plán k Národní strategii kybernetické bezpečnosti ČR na období let 2015 až 2020, které definují konkrétní úkoly v oblasti ochrany kyberprostoru a určují postupné kroky pro posílení bezpečnosti v této oblasti pro jednotlivé součásti veřejné správy. NBÚ požaduje navýšit rozpočet v letech 2016–2018 pro zajištění technologického rozvoje v oblasti kybernetické bezpečnosti, pro posílení personálních kapacit a zvýšení odborných schopností pracovníků Národního centra kybernetické bezpečnosti.

Na schůzi Bezpečnostní rady státu byla také předložena Výroční zpráva o kontrole vývozu vojenského materiálu, ručních zbraní pro civilní použití a zboží a technologií dvojího užití v ČR za rok 2014, která je periodickým hodnocením dané oblasti a je prostředkem k posílení transparentnosti podle standardů obvyklých v zemích Evropské unie. Její publikování přispívá k větší otevřenosti a důvěryhodnosti kontrolní politiky ČR v oblasti zahraničního obchodu s vojenským materiálem.

Bezpečnostní rada státu se také zabývala materiálem Působení ČR v mírových misích či zvláštních politických misích OSN, který reflektuje zájem ČR podílet se na zajišťování mezinárodní bezpečnosti a jehož cílem je také definovat kritéria, na jejichž základě bude vláda ČR posuzovat vhodnost a oprávněnost zapojení ČR do misí OSN.

Bezpečnostní rada státu dále projednala Návrh řešení kritických mezer v oblasti uchovávání provozních a lokalizačních údajů a souhlasila se zahájením legislativních prací na novelizaci vyhlášky č. 357/2012 Sb., o uchovávání, předávání a likvidaci provozních a lokalizačních údajů.

Bezpečnostní rada státu projednala také materiál Rozvoj systémů podpory bezpečnostního výzkumu pro období po roce 2015 a schválila Akční plán tvorby Meziresortní koncepce bezpečnostního výzkumu ČR 2017–2023. Cílem materiálu je identifikovat potenciál a problémy spojené se systémem podpory vědy a výzkumu ve specifické oblasti bezpečnosti.

Na schůzi Bezpečnostní rady státu byly pro informaci předloženy Zpráva o mezinárodním cvičení v oblasti kybernetické bezpečnosti Locked Schields 2015, Vyhodnocení cvičení orgánů krizového řízení EU Multi Layer 2014 v ČR, Informace o provedené úpravě Centrálního přehledu objektů důležitých pro obranu státu se stavem k 1. 1. 2015, Informace o provedené úpravě Souhrnného přehledu objektů, které mohou být za stavu ohrožení státu nebo válečného stavu napadeny se stavem k 1. 1. 2015, Informace o zajištění vládního utajeného spojení, Informace o připravovaných úpravách Národního bezpečnostního programu ochrany civilního letectví ČR před protiprávními činy a Informace o pracovní poradě s tajemníky bezpečnostních rad krajů k výměně zkušeností z činnosti BRS a bezpečnostních rad krajů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie