Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 5. 2012 14:07

Budoucnost NATO je ve specializaci jednotlivých zemí

Sdílení aliančních obranných kapacit a stahování vojáků z Afghánistánu. To byla dvě hlavní témata dvoudenního summitu NATO v Chicagu, kterého se účastnil premiér Petr Nečas.

Kvůli zvýšení efektivnosti vynakládaných prostředků na obranu bude Severoatlantická aliance klást důraz na sdílení obranných kapacit. To je jeden ze závěrů summitu NATO v americkém Chicagu. Podle premiéra Petra Nečase se menší a střední členské země musejí specializovat každá v konkrétní oblasti. „Je nutné klást větší důraz na sdílení kapacit, na národní spolupráci a na vytváření podle priorit společných projektů,“ řekl po summitu předseda vlády.Tisková konference české delegace po summitu NATO v Chicagu, 21. května 2012

Česká republika je v této tzv. smart defence aktivní. Vedle vytvoření mnohonárodního výcvikového leteckého centra se již delší dobu podílí například v oblasti air policing v pobaltských zemích. „To je trend, kterým by menší a středně velké země měly jít, tzn. větší sdílení kapacit, větší nalézání oblastí, kde některá ze zemí má větší schopnosti, větší zkušenosti a může tam převzít větší odpovědnost,“ dodal premiér Petr Nečas.

Vojáci NATO se stáhnou do roku 2014

Velká část jednání byla věnována problematice Afghánistánu. Své cíle v Afghánistánu summit formálně zakotvil v komuniké, ve kterém je předání velitelských pravomocí Afgháncům do poloviny příštího roku označeno za "nezvratné".

NATO tak bude předávat afghánským silám odpovědnost za řízení bojových operací a do konce roku 2014 se z oblasti vojáci stáhnou. „ČR naznačila svou ochotu podílet se i na tom, co se tady zkratkovitě říkalo ‚Afghánistán 2014‘,“ řekl prezident Václav Klaus, který na summitu vedl českou delegaci.

Zástupci české delegace na všech jednáních také zdůrazňovali podporu politice otevřených dveří, tedy dalšímu rozšiřování Severoatlantické aliance. „Vidíme v tomto rozšiřování aliance především rozšiřování pásma stability a bezpečnosti a prosperity a vidíme v něm i silný motivační prvek pro ty kandidátské země, aby pokračovaly v reformních krocích, které je připraví na vstup do NATO,“ dodal premiér.

Summit NATO v americkém Chicagu se konal ve dnech 20. a 21. května 2012. Za Českou republiku se jednání účastnili prezident Václav Klaus, premiér Petr Nečas a také první místopředseda vlády a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a ministr obrany Alexandr Vondra.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie