Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 3. 2011 16:37

Česká republika nepřistoupila k unijnímu Paktu pro euro

Premiér Nečas se neobává vzniku dvourychlostní Evropy kvůli tomu, že ČR a tři další země nepřistoupily k unijnímu paktu.

Pakt pro euro schválil dnes skončený summit EU. ČR spolu se Švédskem, Británií a Maďarskem k němu ale nepřistoupila, i když premiér Nečas nevyloučil, že by se Česko někdy v budoucnu přidat mohlo. Pakt má zvýšit konkurenceschopnost států EU. Jeho přijetí mimo jiné znamená, že EU začne v zemích, které se k němu připojily, hlídat výši mzdových nákladů či udržitelnost jednotlivých penzijních systémů.

Třeba Polsko přistoupení k paktu zdůvodnilo obavou z dvourychlostní Evropy i toho, že by se ocitlo mimo rozhodování ve chvílích, kdy se může rozhodovat o věcech, jež pak mohou mít dopad na celou EU. „Samozřejmě je skutečností, že některé informace budeme mít zprostředkované, to já nezastírám," připustil Nečas, i když dodal, že si nemyslí, že tím ČR může příliš ztratit.

Já nesdílím takové ty podle mého názoru trošku umělé obavy z dvourychlostní Evropy. Řeknu proč, protože de facto Evropa přece dvourychlostní je," řekl. Příkladů je podle něj v současné EU celá řada. Například některé země mají euro, jiné nemají. Některé státy zase tvoří takzvaný schengenský prostor volného pohybu bez hraničních kontrol, jiné nikoli. Různé jsou podle něj i výše zemědělských dotací.

Reálně fungující Evropská unie je dvourychlostní. To je důvod, proč já nepropadám panice kvůli tomu, že někde jsou dvě skupiny států a mají jakoby rozdílnou rychlost," dodal Nečas.

Proti původním návrhům z konečné verze zmizely některé nejkontroverznější části, včetně výslovné zmínky o sjednocená daňového základu pro firmy, kterou nahradila velmi obecná verze.

Právě obava z toho, že pakt by mohl vést k harmonizaci daní, ale byla jedním z důvodů odmítnutí ze strany Prahy. Další bylo i to, že výsledná podoba paktu se vyjednávala bez Česka. "Nebyli jsme přizvání k této výsledné podobě paktu pro euro, bylo to před nás položeno stylem berte, nebo nechte ležet," podotkl premiér už ve čtvrtek.

Zdroj: ČTK

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie