Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 6. 2016 8:26

V Praze se koná již čtvrtý summit předsedů vlád zemí V4 v rámci českého předsednictví

Ve středu 8. června 2016 se v pražském Černínském paláci uskuteční během českého předsednictví V4 už čtvrtý summit, na kterém se sejdou předsedové vlád zemí Visegrádské skupiny. Intenzita setkávání předsedů vlád Visegrádské skupiny tak během českého předsednictví dosáhla mimořádné úrovně.

Během jednoho visegrádského předsednictví, které trvá 12 měsíců od července do června, se obvykle koná jeden oficiální závěrečný summit na jaře a jeden summit neformální v první polovině předsednictví.

Prvním setkáním předsedů vlád V4 během českého předsednictví byl mimořádný summit 4. září 2015, který se zabýval migrační a uprchlickou krizí. Předsedové vlád na něm přijali prohlášení, ve kterém formulovali společnou pozici při řešení otázek migrace a vyzvaly k ochraně vnější hranice EU a zaměření pozornosti na řešení příčin migrace do EU.

Na druhý summit, 3. prosince 2015, byla jako host pozvána korejská prezidentka Pak Kun-hje. Na tomto setkání bylo přijato společné prohlášení o intenzivním rozvoji vzájemné spolupráce zemí V4 a Koreje.

Hosty třetího summitu, který se konal 15. února 2016, byl prezident Makedonské republiky Ďorge Ivanov a bulharský premiér Bojko Borisov. Hlavním tématem summitu bylo řešení migrační krize a podpora státům ležícím na západobalkánské migrační trase.  Výsledkem bylo společné prohlášení k migraci. Předsedové vlád si zde také připomněli 25. výročí vzniku Visegrádské skupiny a společnou Pražskou deklarací vyzdvihli historický přínos Visegrádské skupiny pro překonávání rozdělení Evropy a její roli při budování silné, prosperující a demokratické Evropy.

Předsedové vlád zemí V4 se během českého předsednictví také pravidelně scházeli na okraj zasedání Evropské rady. Řada dalších setkání se pak konala na úrovni jednotlivých resortů.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie