Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 10. 2012 17:40

Česká republika vstupuje na dráhu laserové velmoci

V Dolních Břežanech se začalo stavět vědecké centrum, jehož součástí má být i nejvýkonnější laser na světě.

Vidím to jako nesmírně důležitý podnět pro českou vědu, pro její mezinárodní integraci, již proto, že se jedná o největší a nejvýznamnější vědeckou instalaci, která bude v českých zemích umístěna,“ prohlásil premiér Petr Nečas při slavnostním poklepání základního kamene budoucí stavby, v níž nalezne sídlo největší vědecký projekt v dějinách České republiky, a to projekt nejintenzivnějšího laseru na světě pro uživatelský výzkum ELI Beamlines.9. října se premiér Petr Nečas zúčastnil slavnostního poklepání základního kamene laserových center ELI Beamlines a HiLASE v Dolních Břežanech u Prahy

Slavnostního aktu na staveništi v Dolních Břežanech poblíž Prahy se vedle předsedy vlády zúčastnil také ministr školství Petr Fiala, předseda Akademie věd Jiří Drahoš a pražský světící biskup Václav Malý.

Lasery ELI budou jedinečné vzhledem k intenzitě pulsů. V budově ELI Beamlines má být také navíc instalováno hned několik laserových systémů různých typů. Díky jejich synchronizaci výrazně vzroste škála experimentálních možností, a to nejen pro fyziku, ale i biologii, lékařství nebo materiálové vědy.

ELI Beamlines ve spolupráci s univerzitami a předními vědci ze zahraničí i z České republiky se zkušenostmi ze špičkových výzkumných infrastruktur ve světě nabídne špičkové postgraduální vzdělávání studentům přírodovědných a technických oborů.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X


Více informací

www.eli-beams.eu

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie