Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 12. 2012 17:09

České firmy staví srbské elektrárny

Premiér Petr Nečas navštívil Srbskou republiku a jednal s jejími nejvyššími představiteli. Řeč přišla na české investice v rozvoji dopravy, energetiky a životního prostředí.

Srbsko je důležitý partner v regionu Západního Balkánu. Patří mezi dvanáct prioritních zemí, na které se chceme zaměřovat, dokazuje to i početná podnikatelská delegace, která s námi přicestovala,“ řekl při jednání se svým srbským protějškem premiér Petr Nečas, kterého na cestě doprovází také ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Premiér Petr Nečas navštívil Srbskou republiku, 17. prosince 2012

Příkladem úspěšných českých investic v Srbsku je továrna na výrobu pneumatik ve městě Ruma nebo výstavba dálničního tunelu Bančarevo. České firmy se v současnosti také ucházejí o zakázku na modernizaci a elektrifikaci železničního koridoru 10 v úseku Niš – Dimitrovgrad.

Výrazem významu, jaký ČR vztahům se Srbskem připisuje, je i dlouholetá realizace projektů rozvojové spolupráce v Srbsku. ČR se na česko-srbských projektech rozvojové spolupráce podílí částkou asi 1,5 milionu eur ročně,“ řekl premiér Petr Nečas. V této oblasti zaměřujeme svoji podporu především na zdravotnictví, životní prostředí, úspory energie a malé a střední podniky.

Čeští dodavatelé jednají v současnosti o projektu rozšíření dolu a výstavby elektrárny v lokalitě Štavalj. V nejbližší době bude na různých místech v Srbsku zahájena výstavba šesti malých vodních elektráren. České firmy mají zkušenosti i v oblasti zelených technologií.

Premiér Srbska Ivica Dačić řekl, že je velmi rád za velké možnosti vzájemné obchodní spolupráce. „V rámci Evropské unie patříte mezi naše nejbližší partnery. Můžete počítat s podporou Srbska, pokud to bude potřebné,“ řekl srbský premiér s tím, že si váží české podpory integrace Srbské republiky do Evropské unie.

V rámci návštěvy české delegace v Srbsku podepsali zástupci obou zemí dva dokumenty, a to prováděcí protokol k dohodě o zpětném přebírání neoprávněně pobývajících osob a novou bilaterální dohodu o mezinárodní silniční dopravě.

Dohoda mezi Evropským společenstvím a Srbskou republikou o zpětném přebírání neoprávněně pobývajících osob, tzv. readmisní dohoda, vstoupila v platnost v roce 2008. Prováděcí protokol rozvádí detaily této dohody, jako jsou hraniční přechody, zrychlený postup, provádění pohovorů, lhůty apod.

Premiér Petr Nečas se v rámci své návštěvy setkal také s prezidentem Srbska Tomislavem Nikolićem, předsedou Národního shromáždění Nebojšou Stefanovičem a na závěr dne se zúčastnil také zakončení Česko-srbského podnikatelského fóra.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie