Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 6. 2011 14:37

Česko předalo předsednictví Dekády romské inkluze Makedonii

Premiér se zúčastnil 20. zasedání Mezinárodního řídícího výboru Dekády romské inkluze, v jejímž čele stála Česká republika od loňského června.

Následující roční předsednictví převzal v pondělí oficiálně z rukou Petra Nečase jeho makedonský protějšek Nikola Gruevski.

Dekáda romské inkluze 2005 - 2015 je politickým závazkem dvanácti států (Albánie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvatsko, Černá Hora, Česká republika, Maďarsko, Makedonie, Rumunsko, Slovensko, Srbsko, Španělsko), jež dává jedinečnou příležitost řešit situaci romských komunit, a to především chudobu, sociální vyloučení a diskriminaci v regionálním měřítku.

Naše vláda je rozhodnuta problémy řešit bez líbivých gest, ale s praktickým odkazem, který ovlivňuje každodenní život Romů a směřuje k plnohodnotné a každodenní integraci, která je východiskem pro soudržnost naší společnosti,“ prohlásil na konferenci premiér Petr Nečas. „Z ekonomického, společenského a politického pohledu je integrace tou správnou cestou, není to bohužel cesta jednoduchá,“ dodal.Předseda vlády Republiky Makedonie Nikola Gruevski a premiér Petr Nečas

Iniciativa spojuje zúčastněné vlády, mezinárodní instituce a romskou občanskou společnost v procesu plnohodnotného začleňování Romů. Při naplňování programu je podstatné plné využití a zapojení Romů samotných. Premiér Petr Nečas dokonce Dekádu označil za think tank romských odborníků.

Dekáda vytvořila příznivé podmínky pro vznik Evropského rámce pro národní strategie začleňování Romů a přiměla státy, aby se zabývaly otázkou životní situace romských žen a dětí a vyzdvihla důležitost předškolního vzdělávání,“ uvedl ve svém projevu český ministerský předseda.

Česká republika si během svého předsednictví stanovila pět priorit. Patřilo mezi ně například zhodnocení účinnosti inkluzívních opatření a možnosti využití etnicky neagregovaných dat pro lepší inkluzívní politiku, zaměření se na životní situaci a práva romských dětí, romských žen, dopad inkluzívních politik na lokální úrovni či větší zaměření mediální pozornosti na Romy.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková považuje za největší přínos českého předsednictví především zprávu, kterou pravidelně vypracovávají jednotlivé státy Dekády. Jejím cílem je pak zhodnocení stavu romské menšiny v dané zemi. Podle vládní zmocněnkyně je hlavním přínosem těchto zpráv možnost hodnocení a porovnávání situace v jednotlivých členských státech.

Mezi priority makedonského předsednictví patří především podpora bydlení a zaměstnanosti Romů. „Zaměstnanost je faktor, který se přímo odráží na blahobytu," prohlásil předseda makedonské vlády Nikola Gruevski. Zdůraznil také dobré zkušenosti jeho země se začleňováním Romů. Makedonie bude podle Gruevského usilovat o zlepšení všech principů integrace a hodlá také navázat na úsilí Evropské unie v této oblasti. Jedou z hlavních priorit bude také předškolní výchova dětí.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie