Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

1. 5. 2019 17:12

Český předseda vlády oslavil s evropskými lídry ve Varšavě výročí vstupu do EU

Český předseda vlády s evropskými lídry v zahradě Královského hradu ve Varšavě, 1. května 2019.
Český předseda vlády s evropskými lídry v zahradě Královského hradu ve Varšavě, 1. května 2019.
Ve středu 1. května 2019 jednal premiér Andrej Babiš ve Varšavě s představiteli evropských států na oslavách 15. výročí vstupu do Evropské unie.

Premiér Babiš dnes navštívil Polsko, aby se zde připojil k oslavám výročí patnácti let od vstupu do Evropské unie. 1. května 2004 se Evropská unie rozšířila celkem o 10 států.

Během jednání a následného pracovního oběda se hovořilo o zkušenostech se spoluprací států v rámci Unie, které během svého členství jednotlivé státy od roku 2004 získaly. Do budoucna Česká republika bude usilovat o zlepšení fungování EU, posílení našeho postavení i bezpečnostních a obranných opatření v rámci kontinentu.

Je potřeba Evropu změnit a my máme velice konkrétní představy, jak to dělat. Tato schůzka byla velice dobrá, protože jsme spolu strávili čtyři hodiny. Deset zemí, které vstoupily v roce 2004 jako nové. Hodnotím to velice pozitivně. Blíží se evropské volby a ty rozhodnou, jakým způsobem se Evropská unie bude vyvíjet. Jaká bude pozice Evropské rady vůči Evropské komisi. Chceme mít Evropu silnou a chceme k tomu přispět. Nechceme zpolitizovanou Evropskou komisi, musí to být Evropská rada, která má zásadní slovo. A musíme řešit věci, které máme na stole – brexit, klimatická změna, Schengen, vnitřní trh, obchod mimo Evropu, zahraniční politika. Máme stejný hlas jako kterýkoliv jiný členský stát a usilujeme o to, aby byl slyšet. Je nepřijatelné, aby v různých státech fungovaly různé standardy, jako dvojí kvalita potravin. A obecně považuju jakékoliv rozdělování států EU do kategorií, třeba na staré a nové, za špatné,“ řekl k jednání Andrej Babiš.

Podle premiéra je Evropská unie jedinečným uskupením. Doplnil také, že již patnáct let trvající členství v EU má na naši zemi významný a pozitivní vliv a přináší nám nejen ekonomickou prosperitu, ale především stabilitu a dlouhodobý mír.

Projekt EU je určitě skvělý. Máme díky tomu mír a evropskou výhodu - schengenský prostor. Už není potřeba pas, můžeme jezdit na občanku a nejsou potřeba další formality. Máme volný pohyb zboží, osob, kapitálu. Máme přístup na vnitřní trh, naši lidi mohou pracovat v zahraničí, naše firmy mohou volněji podnikat. Principiálně to není debata o tom, jestli tam být nebo nebýt. Do Evropské unie určitě patříme a musíme společně zapracovat na tom, aby fungovala ještě lépe,“ uvedl český premiér.

Slavnostního setkání ve Varšavě, které upořádal Mateusz Morawiecki, se kromě českého premiéra Andreje Babiše zúčastnili také premiéři Bulharska, Chorvatska, Estonska, Litvy, Malty, Rumunska, Maďarska a zástupci Kypru, Lotyšska, Slovenska, Slovinska a Evropské komise.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie