Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 4. 2014 15:27

Český premiér a francouzský prezident potvrdili dobré vztahy obou zemí

Premiér Bohuslav Sobotka se 17. dubna 2014 v rámci své dvoudenní cesty do Francie setkal s prezidentem Francouzské republiky Fraçoisem Hollandem.
Premiér Bohuslav Sobotka se 17. dubna 2014 v rámci své dvoudenní cesty do Francie setkal s prezidentem Francouzské republiky Fraçoisem Hollandem.
Premiér Bohuslav Sobotka se v rámci své dvoudenní cesty do Francie setkal s prezidentem Francie Fraçoisem Hollandem. Kromě spolupráce v evropských otázkách byly hlavními tématy setkání prohlubování strategického partnerství mezi Českou republikou a Francií. V pátek bude pracovní cesta premiéra Sobotky pokračovat jednáním s francouzským předsedou vlády Manuelem Vallsem.

Při mimořádném setkání předseda české vlády ujistil francouzskou stranu, že vztahy mezi Českou republikou a Francouzskou republikou jsou velmi dobré a nová česká vláda je hodlá nadále rozvíjet, a to i na úrovni Evropské unie. Francie patří k zemím, které stály u zrodu myšlenky evropské integrace, nová česká vláda proto bude usilovat o to, aby se Česká republika stala součástí evropského integračního jádra a působila v evropském prostoru jako srozumitelný a věrohodný partner.

„Francie je zemí, se kterou má Česká republika dlouhodobě výborné vztahy, a to nejen v oblasti politické, ale i ekonomické. Pana prezidenta Hollanda jsem dnes seznámil s prioritami nové české vlády, která usiluje o to, aby se Česká republika vrátila do hlavního proudu evropské integrace, a aktivně se podílela na evropské diskuzi o silnější zahraniční a bezpečnostní evropské politice,“ řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Důležitým tématem byla také vzájemná podpora hospodářského růstu obou zemí a posílení zaměstnanosti a konkurenceschopnosti. Premiér Sobotka také připomněl, že obě země mají blízký pohled na rozvoj jaderné energetiky a klimatické politiky.

Francie je pro Českou republiku významným obchodním partnerem a také odtud přichází řada významných přímých zahraničních investic, mnohdy v inovativních odvětvích, které přinášejí do Česka moderní technologie směřující do automobilového průmyslu, elektrotechniky, ale také sektoru služeb.

Česká vláda považuje za důležitou podporu akademické výměny a spolupráce ve vědě a výzkumu a navazování nových kontaktů mezi inovativními podniky působícími v oblasti vyspělých technologií.

Druhý den pracovní návštěvy, kterou premiér Bohuslav Sobotka v rámci civilnějšího a racionálnějšího přístupu ke své funkci absolvuje pravidelnou leteckou linkou, bude věnován setkání s předsedou vlády Manuelem Vallsem. Společně také promluví o tématech energetické bezpečnosti Evropy, rozvoj vzájemného obchodu, spolupráci resortů obrany i prohlubování česko-francouzských vztahů v oblasti kultury a vzdělávání.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka v rámci návštěvy Francie podpoří kolegy ze Socialistické strany. Na konferenci k zahájení kampaně pro volby do Evropského parlamentu se setká s nově zvolenou starostkou Paříže Annou Hidalgovou, předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem, hlavní tváří španělské kampaně pro tyto volby Elenou Valencianovou a Jeanem-Christophem Cambadélisem, který je kromě funkce pařížského poslance také prvním místopředsedou Strany evropských socialistů (PES).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie