Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 11. 2018 13:17

Český premiér podpořil dohodu o vystoupení Velké Británie z EU

Premiér Andrej Babiš se v neděli 25. listopadu 2018 zúčastnil mimořádného summitu EU k brexitu.
Premiér Andrej Babiš se v neděli 25. listopadu 2018 zúčastnil mimořádného summitu EU k brexitu.
Předseda vlády Andrej Babiš dnes na mimořádném summitu ve formátu EU27 podpořil dohodu o vystoupení Velké Británie z EU a politickou deklaraci o rámci budoucích vztahů. Evropská unie tak po více než roce a půl jednání provedla zásadní krok směrem ke spořádanému brexitu.

„Jednání dnes bylo rychlé a věcné, a jasně tak potvrdilo, že Evropská unie je v případě brexitu silná a jednotná. Brexit není výhrou pro nikoho, nebojujeme, hledáme ten nejlepší možný kompromis. A jsem přesvědčený, že dnes se nám to podařilo,“ uvedl český premiér po jednání.

Lídři sedmadvaceti členských států dnes v Bruselu odsouhlasili dva klíčové materiály. Prvním je právně závazná téměř šestisetstránková dohoda o vystoupení. Ta se zaměřuje na ochranu práv občanů či na finanční vyrovnání vzájemných závazků. Druhým dokumentem, který dnes lídři EU27 odsouhlasili, je politická deklarace o rámci budoucích vztahů EU a Velké Británie. Podle té je zásadní, aby EU a Velká Británie měly v budoucnu co nejhlubší vztahy. O těch se začne jednat ve chvíli, kdy Velká Británie v březnu 2019 opustí EU a stane se tzv. třetí zemí.

V těchto jednáních bude EU usilovat o bezvízový vztah tak, aby cestování a práce ve Velké Británii byly pro občany EU co možná nejsnadnější. V případě zboží bude EU usilovat nejen o nulová cla, ale i co nejpodobnější regulatorní režim.

Právně závazná dohoda o vystoupení Velké Británie z EU musí být ještě ratifikována v britském parlamentu a potřebný je také souhlas Evropského parlamentu. Až poté vstoupí 30. března 2019 tato dohoda v platnost.

„Evropská rada dnes proces brexitu úspěšně završila, teď je na řadě britský parlament. Bez ratifikace dohody bohužel stále musíme počítat s možností tzv. divokého brexitu. Ten by měl značné dopady na obě strany. Nikdo takový scénář nechceme, ale musíme se pro jistotu připravit i na něj,“ řekl předseda vlády Andrej Babiš. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie