Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 5. 2015 16:05

Čeští lékaři a hasiči budou v Nepálu pomáhat o 15 dní déle

Jednání vlády, 13. května 2015.
Jednání vlády, 13. května 2015.
Vláda Bohuslava Sobotky na jednání ve středu 13. května 2015 rozhodla o prodloužení humanitární pomoci v Nepálu. Český traumatým zde bude působit dalších patnáct dní. Kabinet projednal také snižování nezaměstnanosti, ochranu přírody a krajiny či změny v odpadovém hospodářství.

Pomoc Nepálu se rozšíří

Traumatým složený ze zdravotníků a hasičů zůstane v Nepálské Melamchii dalších zhruba 15 dní. Na konci týdne český armádní speciál do oblasti dopraví nový materiál a také deset členů týmu, kteří vystřídají část současných pracovníků. Vláda rozhodla o prodloužení mise po opakované sérii zemětřesení.

Větší ochrana přírody

Novela zákona o ochraně přírody a krajiny, kterou dnes předložil ministr životního prostředí Richard Brabec a schválila ji vláda, posiluje roli obcí v rozhodovacích procesech o území parku a zjednodušuje administrativu. Dokument přináší jednotnou úpravu pravidel pro všechny 4 národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě.

Úprava vychází i z připomínek obcí a krajů. Otevře národní parky šetrnému turismu a zjednoduší návštěvní řád. Ruší také dosavadní 1. zóny nedostupné veřejnosti. Místo toho zavádí tzv. klidová území, do kterých se bude moci například pouze v doprovodu průvodce.

Změny v odpadovém hospodářství

Kabinet dnes začal projednávat také nová pravidla pro nakládání s odpady, které navrhuje nový zákon o odpadech. Cílem zákona je postupně omezit skládkování komunálního odpadu nebo podpořit recyklaci. Současný zákon by měly nahradit dvě normy – zákon o výrobcích s ukončenou životností a zákon o odpadech. První vláda ve středu schválila, ke druhému se po vypořádání procesních úkonů vrátí na příštím jednání.

Na dnešním jednání členové vlády schválili také například návrh zákona o bezpečnostní činnosti nebo pokračování Programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí na léta 2016 až 2020.

Kompletní výsledky jednání najdete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady--13--kvetna-2015-130181/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie