Aktuálně

8. 9. 2008 15:53

Chorvatsku se blíží členství v NATO a možná i v EU

Chorvatsko má během českého předsednictví ukončit jednání o vstupu do Evropské unie a má vstoupit do NATO. Řekl to český premiér Mirek Topolánek po jednání se svým chorvatským protějškem Ivo Sanaderem při oficiální návštěvě Chorvatské republiky. "Přístupová jednání mezi Evropskou unií a Chorvatskem budou jednou z priorit našeho předsednictví," uvedl dále premiér M. Topolánek.

Premiér M. Topolánek "Není potřeba nové uspořádání EU -  tedy ratifikace Lisabonské smlouvy - pro přijetí Chorvatska do unie," řekl předseda vlády ČR M. Topolánek na tiskové konferenci. Podle něj mnohem menší problémy budou se vstupem Chorvatska do NATO. "V dubnu příštího roku by se mohlo stát členem Severoatlantické aliance," dodal premiér. "Nesouhlasíme s podmínkou ratifikace Lisabonské smlouvy pro přijetí naší země do Evropské unie," tvrdí chorvatský premiér Ivo Sanader. Zároveň si váží podpory Čechů nejen pro vstup Chorvatska do unie, ale cítí í blízkost obou zemí v rámci obchodní spolupráce. Také se zmínil o tom, že zhruba milion Čechů tráví dovolenou právě u nich. 

Obě země na závěr jednání podepsaly Dodatek protokolu k investiční dohodě mezi Českou republikou a Chorvatskou republikou a tím ztvrdily další spolupráci v oblastech energetiky, dopravy, životního prostředí a cestovního ruchu. 

EU - ilustrační fotoČeský premiér se také v Chorvatsku setkal s předsedou Parlamentu Lukou Bebićem a v programu má večerní přijetí prezidentem Stipe Mesićem. Při jednáních premiér zdůrazňuje tři priority českého předsednictví: konkurenceschopná Evropa, energetika a změna klimatu a Evropa otevřená a bezpečná.


Chorvatsko zahájilo rozhovory s unií v říjnu 2005, ve stejné době jako Turecko. Chorvatsko podle premiérových slov má šanci uzavřít většinu kapitol v rámci přístupových jednání s Evropskou unií již českého předsednictví v Radě EU v první polovině příštího roku. Tato skutečnost je ale podmíněna zahájení jednání s Bruselem o zbývajících kapitolách do konce tohoto roku. Premiér I. Sanader uvedl, že Chorvatsku zbývá otevřít 12 kapitol.

Níže připojená příloha nabízí zvukový záznam tiskové konference předsedy vlády M. Topolánka a chorvatského premiéra I. Sanadera

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie