Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 10. 2014 17:31

Chorvatský předseda vlády Milanović přijede na pozvání premiéra Sobotky do ČR

Na pozvání premiéra Sobotky navštíví Českou republiku dne 11. listopadu 2014 předseda vlády Chorvatské republiky Zoran Milanović.

Mezi hlavní témata, o kterých chce předseda české vlády jednat se svým chorvatským partnerem, bude patřit systém elektronické evidence tržeb. Chorvatsko tento systém zavedlo již 1. července 2013. Pokladny jsou zde napojeny na internet a informace o každé přijaté platbě jsou okamžitě zapisovány do centrálního úložiště, zavedení výrazně zvýšilo výběr daní, zejména DPH. Česká vláda vnímá zavedení elektronické evidence tržeb jako jednu ze svých priorit, proto se chce dobrými zkušenostmi chorvatské strany inspirovat, zakotvila ho do koaliční smlouvy a chce ho zavést od roku 2016.

Spolupráce mezi ČR a Chorvatskem je charakterizována zejména čilým cestovním ruchem, úspěšným uplatněním řady českých podnikatelských subjektů na chorvatském trhu či mnoha projekty v oblasti kultury. České firmy jsou v Chorvatsku aktivní např. v oblasti strojírenství a komunikačních technologií a v poslední době jsou také úspěšné se zelenými technologiemi. V exportní strategii ČR bylo Chorvatsko zařazeno mezi zájmové země. Mezi oběma zeměmi probíhá také obranná a bezpečnostní spolupráce, Chorvatsko je naším partnerem v rámci Severoatlantické aliance. S oblibou Chorvatska u českých turistů pak souvisí i součinnost policejních složek.

K navazování intenzivních česko-chorvatských kontaktů v kulturní i politické oblasti docházelo díky vzájemné jazykové blízkosti již v 19. století. Rovněž chorvatská menšina na jižní Moravě zanechala trvalý otisk v naší kultuře. Češi žijící v Chorvatsku se pak mohou představit pestrou škálou organizovaných krajanských aktivit.

Zcela novou dimenzi získala vzájemná relace loňským vstupem Chorvatské republiky do Evropské unie. Chorvatsko tak završilo dlouhodobý proces, na kterém se ČR v rámci předvstupní pomoci rovněž významně podílela. Několik úspěšných twinningových projektů pomohlo Chorvatsku zajistit naplnění stanovených cílů před vlastním vstupem. Dnes představitelé obou zemí spolupracují v rámci evropských institucí, čilá spolupráce probíhá také na úrovni regionů.

K poslednímu setkání předsedů vlád ČR a Chorvatska došlo v roce 2008.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie