Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 4. 2012 15:59

Čína stojí o česká auta nebo motory

Premiér Petr Nečas a čínský předseda vlády Wen Ťia-pao jednali ve Varšavě o možnostech zvýšení vzájemného obchodu.

Čínský premiér se setkal v Polsku s českým předsedou vlády před společným jednáním s dalšími zástupci patnácti zemí střední, jihovýchodní a jižní Evropy. Čína chce v následujících letech investovat až deset miliard dolarů do středoevropského regionu, zejména do nových a zelených technologií.Bilaterální jednání předsedy vlády České republiky Petra Nečase a předsedy vlády Číny Wen Ťia-pao, 26. dubna 2012

Máme zájem na rostoucí obchodní výměně, ta za loňský rok dosáhla dvacet miliard dolarů. Snažil jsem se především podpořit vzájemný obchod, ale také vzájemné investice, v tomto případě i investice do českých firem v Číně,“ řekl po jednání český premiér Petr Nečas.

Podle čínského premiéra stojí Čína právě v době ekonomické krize o zvýšení vývozu zboží i služeb z České republiky. „Je tu prostor pro ekonomickou spolupráci mezi oběma zeměmi. Česko má přednost v automobilovém průmyslu, strojírenství, elektronice, farmaceutickém průmyslu nebo v oblasti ochrany životního prostředí,“ řekl premiér Wen Ťia-pao.

V Číně mají české firmy kvalitní zastoupení

V Číně je podle premiéra Petra Nečase velmi kvalitní zastoupení například Škody Mladá Boleslav, která je na tamějších trzích velmi úspěšná. „Máme tam ale také firmy, které investují v oblasti obráběcích strojů, v oblasti trakčních motorů anebo i v oblasti finančních služeb v oblasti úvěrů domácnostem. Všechny tyto projekty jsem podpořil,“ dodal předseda české vlády.

V ČR působí několik čínských firem především v oblasti telekomunikací, elektroniky a v oblasti potravinářského průmyslu, které jsou podle českého premiéra poměrně úspěšné. Proto Česko příchod dalších kvalitních investorů uvítá.

Čína je v současnosti třetím největším obchodním partnerem České republiky a jejím druhým největším vývozcem. Podle statistik Evropské unie byl v roce 2011 vývoz Číny do České republiky 19 miliard dolarů, dovoz z Česka 1,5 miliardy. Obrat roste, i když se schodkem na české straně. Značnou část dováženého čínského zboží čeští výrobci dále zušlechťují a uplatňují je pak na vyspělých evropských trzích.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie