Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 1. 2014 13:54

Členové V4 vyjadřují hluboké znepokojení nad vývojem situace na Ukrajině

Členové V4 vyjadřují hluboké znepokojení nad vývojem situace na Ukrajině, foto:www.kormany.hu
Členové V4 vyjadřují hluboké znepokojení nad vývojem situace na Ukrajině, foto:www.kormany.hu
Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ve středu 29. ledna 2014 zúčastnil pracovního setkání předsedů vlád členských zemí Visegrádské skupiny v Budapešti.

Předmětem jednání byla aktuální situace na Ukrajině. „Jednoznačně jsme podpořili co nejklidnější řešení současné ukrajinské krize. Jsme přesvědčeni o tom, že je nutno vést dialog tak, aby se celá situace řešila demokraticky,“ řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání.

Předsedové vlád České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska vydali na závěr jednání společné prohlášení.

Společné prohlášení předsedů vlád České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska

Předsedové vlád České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska vyjadřují hluboké znepokojení z dramatického vývoje událostí na Ukrajině. Důrazně odsuzujeme opakující projevy násilí, jež si již vyžádaly několik obětí. Tato skutečnost nemůže být nijak ospravedlněna.

Země Visegrádské skupiny jakožto sousedé Ukrajiny jsou přesvědčené, že použití síly nemůže přispět k řešení politických konfliktů. Další eskalace krize ohrožuje budoucnost Ukrajiny a hrozí přerůst v úplnou destabilizaci země. V této souvislosti jsme také znepokojeni rolí, kterou v těchto událostech sehrávají extrémistické skupiny.

Z tohoto důvodu jsme my, předsedové vlád zemí Visegrádské skupiny, přesvědčeni, že všichni odpovědní ukrajinští aktéři – včetně úřadů, opozice a představitelů občanské společnosti – by si měli být vědomi své historické odpovědnosti zachovat stabilní, demokratickou a jednotnou Ukrajinu. Vyzýváme všechny strany k neprodlenému zastavení spirály násilí. Vyzýváme úřady k respektování práva Ukrajinců na pokojné shromažďování a svobodu projevu. Zrušení zákonů, jež byly přijaty 16. ledna, je slibným krokem k dosažení možného kompromisu, který může přispět k nalezení cesty z krize.

Věříme v zásadní důležitost rozvoje občanské společnosti, mobility studentů, nezávislých médií jakož i malých a středních podniků. V tomto ohledu má mimořádný význam zavedení bezvízového režimu s Ukrajinou v co nejkratší možné době. Jsme připraveni nadále mobilizovat prostředky Mezinárodního visegrádského fondu k financování projektů, jež podpoří rozvoj občanské společnosti na Ukrajině, usnadní mezilidské kontakty a nabídnou ukrajinským studentům stipendia v zemích V4. Rovněž vyzýváme k navýšení rozpočtu programu Erasmus+ s cílem rozšíření příležitostí studia v EU pro Ukrajince, jichž zde v současné době studuje pouze několik desítek.

Pouze skutečný a smysluplný národní dialog může nabídnout cestu ven z krize, připravit prostředí k obnovení důvěry a vést ke stabilní, demokratické a prosperující Ukrajině.

(Jedná se o neoficiální překlad.)

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie