Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 9. 2010 17:39

ČR má stále šanci získat sídlo systému Galileo

Premiér Petr Nečas se setkal s prezidentem Evropské rady Hermanem Van Rompuyem.

Navigační systém Galileo má mít sídlo v jedné z nových členských zemí Evropské unie. Z těchto států má zřejmě největší šanci Česká republika. „Prezident Van Rompuy jednoznačně vyjádřil podporu stanovisku, že sídla evropských institucí mají být umísťována v nových členských zemích EU. Chtěl bych zdůraznit, že kontinuálně usilujeme o toto sídlo od roku 2006 a v podstatě jsme na jinou instituci ani nekandidovali, takže tady budeme i dál velmi aktivní,“ řekl po jednání český premiér s tím, že Česká republika má již poměrně silnou podporu mezi členskými zeměmi.

Petr Nečas, Herman van Rompuy

Petr Nečas také požádal evropského prezidenta, aby se evropské instituce zasadili o zrušení kanadských víz pro Českou republiku. „Nyní v září má proběhnout již čtvrté pracovní jednání česko-kanadské skupiny a my očekáváme, že by měla i Evropská unie vyvinout větší tlak, protože zavedení vízového režimu vůči občanům některých členských zemí Evropské unie znamená fakticky dělit unii a její občany na dvě kategorie – na první třídu a druhou třídu,“ dodal premiér. Herman Van Rompuy je podle svých slov připravený zitenzivnit tlak na kanadskou stranu spolu s institucemi Evropské unie.

Setkání s prezidentem Evropské rady dnes uzavřelo třídenní zahraniční cestu předsedy vlády Petra Nečase do Bruselu. Při této návštěvě se premiér představil jako nový český premiér a absolvoval řadu bilaterálních jednání. Potkal se s předsedou Evropské komise, britským premiérem, předsedou europarlamentu nebo s generálním tajemníkem NATO.


vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie