Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 3. 2016 17:45

ČR podpořila dohodu EU s Tureckem, cílem je zastavení nelegální migrace

Jednání Evropské rady, 18. března 2016. Zdroj: Evropská rada.
Jednání Evropské rady, 18. března 2016. Zdroj: Evropská rada.
Lídři zemí EU dnes uzavřeli dohodu s tureckým premiérem Ahmetem Davutoglu, která umožní navracet všechny nelegální migranty z řeckých ostrovů zpět do Turecka s platností od 20. března 2016. Cílem dohody je zastavit ilegální migraci do EU a rozbít obchodní model pašeráckých gangů. Dodržování dohody bude monitorováno každý měsíc jak ze strany EU, tak Turecka.

Česká republika podpořila dohodu EU s Tureckem, která má potenciál změnit dosavadní vývoj migrační krize. „V neděli skončí stávající model, kdy pašerácké gangy přivážely na řecké ostrovy stovky ilegálních migrantů denně. Ti budou nyní navraceni zpět do Turecka. ČR jednoznačně podpořila uzavřenou dohodu“, uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka, který zastupoval ČR na dvoudenním jednání Evropské rady.

ČR se do závěrečné dohody s Tureckem a závěrů Evropské rady podařilo prosadit několik prioritních bodů. Předně se jedná o potvrzení, že dohoda s Tureckem nezakládá žádné nové závazky pro členské státy v oblasti relokací a přesídlování. Závazek vízové liberalizace EU s Tureckem platí pouze za splnění všech platných podmínek. „Nadále platí rovné podmínky pro všechny kandidáty na bezvízový styk s EU, kterými je například Ukrajina nebo Gruzie“, přiblížil premiér Sobotka. Dalším bodem, který ČR prosazovala do závěrů Evropské rady, byla otázka dodržování lidských práv a svobody projevu v Turecku. I tento požadavek se podařilo prosadit. Do textu také ČR s podporou zemí V4 prosadila podporu zemí západního Balkánu při regulaci nelegální migrace.

Dnešní dohoda nás přiblížila k řešení migrační krize. Evropa a Turecko dnes udělali významný krok v boji proti pašerákům, omezení ilegální migrace a zvládnutí migračních tlaků,“ uvedl po jednání premiér Bohuslav Sobotka.

Dvoudenní jednání Evropské rady zahájila včerejší diskuse o ekonomických tématech, v rámci které se lídři EU zabývali podporou hospodářského růstu v kontextu evropského semestru. Evropská rada se zabývala také systémem DPH, v rámci této diskuse ocenila záměr Evropské komise předložit návrh, který přinese členským státům větší flexibilitu, pokud jde o zavádění snížené sazby daně z přidané hodnoty. „Je zde možnost otevření tématu snížení DPH u dětských plen, které patří k prioritám mé vlády“, uvedl premiér Sobotka.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie