Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

21. 10. 2013 13:39

Dálnice do Drážďan má být hotová v roce 2015

Premiér Jiří Rusnok se v pondělí 21. října 2013 setkal s ministerským předsedou Saska Stanislawem Tillichem.
Premiér Jiří Rusnok se v pondělí 21. října 2013 setkal s ministerským předsedou Saska Stanislawem Tillichem.
Premiér Jiří Rusnok po jednání se saským protějškem Stanislawem Tillichem řekl, že prioritou České republiky je dostavba dálnice D8, železniční koridor a splavnost Labe.

V současnosti probíhá výstavba posledního úseku dálnice D8, která má spojit Prahu a Drážďany. Dokončení tohoto úseku a tím i zprovoznění celého dálničního propojení se Saskem je plánováno v závěru roku 2015. Tento termín je však citelně ohrožen, jelikož po rozsáhlém sesuvu půdy během povodní v červnu 2013 probíhají v oblasti dostavby dodatečné sanační a zabezpečovací práce.

Je to jedna velká ostuda a je mi upřímně líto všech městeček, že někdo upřednostnil nějaký svůj osobní zájem v minulosti, který vedl k tomu, že jsme tak složitě získávali povolení pro stavbu dálnice. Technicky vzato se dá ta věc zvládnout, i když se prodraží náklady stavby, s tím si musíme poradit,“ řekl po jednání předseda vlády Jiří Rusnok.

Stejně jako dostavba dálnice je pro česko-saské vztahy důležitou prioritou vysokorychlostní trať Ústí nad Labem – Drážďany. Tato trať představuje strategické spojení mezi Berlínem a regionem střední a východní Evropy. Důležitá je podle premiérů Česka i Saska také splavnost Labe, které je důležitou dopravní tepnou evropského významu a pro Českou republiku představuje jedinou přístupovou cestu k moři.

Na Sasku to neztroskotá, budeme dále propagovat využívání řeky Labe, máme o to velký zájem a rádi bychom, aby ty investice byly i nadále úspěšné,“ dodal saský premiér Stanislaw Tillich.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Daří se odhalovat výrobu i distribuci drog

V rámci přeshraniční spolupráce se v poslední době daří odhalovat výrobce a distributory pervitinu. Podle českého premiéra se z Polska dováží materiál pro výrobu drogy, v České republice se vyrábí a do Německa prodává.

Trápí nás to, nejsme žádným drogovým rájem a rozhodně jím nebudeme do budoucna. Tato kriminalita existuje, není jenom českého původu. My jsme před více než dvěma lety regulovali přístup k lékům, které obsahují látky, ze kterých se vyrábí drogy. Problém je ten, že například Polsko regulaci vůbec nemá,“ řekl český premiér.

Konzumace pervitinu podle saského premiéra narůstá a má dramatické dopady na mladé lidi, kteří ze zvědavosti tuto levnou a poměrně snadno dostupnou drogu vyzkouší. „V minulých týdnech a měsících jsme se mezi ministry vnitra Saska, Bavorska a České republiky dohodli na konkrétních krocích, které se týkají kontrol,“ dodal Stanislaw Tillich.

Při jednání českého premiéra se saským protějškem došlo i na témata úzkého ekonomického propojení mezi oběma zeměmi, spolupráce při povodních a možnosti odborného vzdělávání.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie