Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 9. 2010 16:18

Den české státnosti 28. září 2010

Vrcholnou událostí v rámci oslav české státnosti bude slavnostní večer ve Dvořákově síni pražského Rudolfina.

Den české státnosti - sv.VáclavZa účasti významných představitelů kulturního, politického a společenského života bude uvedena obnovená premiéra filmu Svatý Václav s živým hudebním doprovodem Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod vedením dirigenta Jana Kučery.


Hlavními řečníky budou předseda vlády České republiky Petr Nečas a Mons. Dominik Duka, arcibiskup pražský. Průvodcem večera, který bude v přímém přenosu přenášet Česká televize, bude Marek Eben.


Na projektu se podíleli Úřad vlády České republiky, Český rozhlas, Národní filmový archiv, Česká televize.

Film Svatý Václav (1930)

Den české státnosti - sv.VáclavPřestože byl film Svatý Václav připravován jako součást oslav svatováclavského milénia v roce 1929 a náklady na jeho výrobu přesáhly 4 mil. korun (jedná se o nejdražší film v tehdejší české kinematografii), premiéru měl až v roce 1930, navíc bez původně plánovaného hudebního doprovodu. Film se nesetkal s velkým úspěchem (do kin přišel ve stejném roce poprvé mluvený film) a po celá následující desetiletí se stal spíše předmětem zájmu odborníků. V roce 2009 byla objevena partitura původní hudby a na podnět Českého rozhlasu zahájen projekt na její rekonstrukci a připojení k filmu.


Společně s přípravou obnovené premiéry filmu Svatý Václav vznikl také dokumentární film Svatý Václav (světec – kníže – legenda), jehož úkolem je zachytit postup renovace filmu, vyprávět legendu o Václavovi a být jakýmsi „filmem o filmu“ Svatý Václav. Jeho smyslem je zároveň předat mladé generaci poselství o tom, jak je pro každý národ a pro každou zemi důležité mít svého patrona, svého ochránce a svoji legendu. DVD s filmem, který rovněž odvysílá Česká televize, bude využito jako učební pomůcka a vzdělávací film pro školy.


Obnovená premiéra němého filmu Svatý Václav doplněného o původní hudbu skladatelů Jaroslava Křičky a Oskara Nedbala bude po 80. letech od jeho premiéry v roce 1930 nejen důstojnou oslavou Dne české státnosti, ale především příležitostí připomenout hodnoty, které svatý Václav, duchovní patron českých zemí, představuje.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie