Aktuálně

23. 7. 2008 6:23

Deset milionů korun poskytuje vláda na záchranu českého kulturního dědictví v Cedar Rapids v Iowě - USA

Iowu postihly v polovině června v historii jedny z nejničivějších záplav, které zasáhly i do života našich krajanů zde žijících. Vláda se rozhodla poskytnout finanční pomoc na projekty k obnově oblasti postižené záplavami.

Peněžní dar české vlády ve výši 10 milionů Kč je výrazem solidarity s postiženými oblastmi, výrazem zájmu a podpory našich přirozených spojenců v USA – tamější krajanské komunity, která se mj. finančně podílela na pomoci zaplaveným oblastem ČR v roce 2002. Je určen na opravy a údržbu objektů postižených ničivými záplavami v městě Cedar Rapids, stát Iowa, USA, v oblasti se silnou českou krajanskou komunitou. Účelem této pomoci je záchrana českého kulturního dědictví a účast v projektech zaměřených na revitalizaci zaplavené oblasti ve státě Iowa. Tento peněžní dar, jehož administrací pro projekty, schválené MZV, bude pověřeno Velvyslanectví ČR ve Washingtonu, je především určen na opravu budovy Českého a slovenského národního muzea a knihovny v Cedar Rapids, na opravu tamní sokolovny a dále na opravu a údržbu dalších objektů podle doporučení zastupitelského úřadu a rozhodnutí MZV.

Iowa_po_záplaváchČervnové záplavy v Iowě a dalších oblastech Středozápadu patřily k nejničivějším v americké moderní historii a těžce postihly i příslušníky česko-americké krajanské komunity v Cedar Rapids a na dalších místech. Záplavy, podle informací americké vlády pokryly území o rozloze 24 čtverečních km, v rozsahu 1,5 míle z každé strany řeky, vyžádaly si 24 lidských životů a vedly k dočasné nebo dlouhodobé evakuaci 25 000 osob. 13. června dosahovala voda v Cedar Rapids výšky 32 stop (cca 10 metrů) nad normál a 12 stop (4 metry) nad dosavadní historickou hladinu. Mimořádná pozornost je věnována na federální úrovni. Ve věci se angažuje osobně prezident Bush, který navštívil Cedar Rapids 19. června 2008.

Cedar Rapids je druhým největším městem státu Iowa. Prérijní, převážně zemědělský stát byl v období přelomu 19. a 20. století cílem početné skupiny přistěhovalců z českých zemí i Slovenska. V současnosti žije ve městě přibližně 130 tisíc obyvatel, z nichž až 10% se hlásí k českým předkům. Centrem českého života je čtvrt Czech Village (Česká vesnice). Dodnes se zde nachází původní české obchody, kostely sv. Václava a sv. Ludmily, restaurace a hotel. Zde byla v roce 1995 za účasti prezidentů USA, ČR a SR (Clinton, Havel a Kováč) otevřena nová budova Českého a slovenského muzea soustřeďující památky na dějiny českého a slovenského vystěhovalectví do USA.

Budova Českého a slovenského národního muzea a knihovny /National Czech and Slovak Museum and Library - NCSML/ v oblasti Czech Village, byla zaplavena až po úroveň prvního patra. Přestože většina exponátů byla díky rychlé akci krajanské komunity zachráněna, některé exponáty byly zničeny, ale vysoké škody v hodnotě milionů USD utrpěla především samotná budova, která byla ponořena do hloubky 15 stop (5 metrů). Částečně poškozené jsou i sousední depozitář a skansen typického domku českého emigranta z přelomu XIX. století. NCSML navštěvuje ročně 20-30 tis. osob a účastníků programů z USA i zahraničí. Vedle stálé historické výstavy „Homelands: The Story of the Czech and Slovak People“ (včetně typického domku českého emigranta z přelomu 19. století), zde byla před záplavami instalována i dočasná výstava „1968: Twelve Volatile Months that Changed the World“. NCSML uchovává ve svém depozitáři historicky a kulturně cenné archiválie o české a slovenské emigraci a tradicích v USA.

Podobně jako muzeum je pod vodou také celá historická část města známá jako Česká vesnice (Czech Village). Místní Sokolovna (Sokol Hall) je taktéž poškozena poměrně zásadním způsobem, i když se nakonec nepotvrdily počáteční obavy, že celou budovu bude nutné zbourat. Město udržuje nejstarší českou školu na území Spojených států, která je v provozu od roku 1870, i když v současné době jen o prázdninách.

Podrobnější informace o NCSML, fotografie a stav záchranných prací je na adrese www.ncsml.org

Fotogalerie fotografií, které zhotovil generální konzul v Chicagu Marek Skolil z návštěvy v Cedar Rapids dne 24. června 2008 je k dispozici na adrese http://krausici.rajce.idnes.cz (81 fotografií NCSML a Czech Village v části „Cedar Rapids, Iowa – následky povodní“ a 25 fotografií Sokola v části „Cedar Rapids, Iowa – následky povodní II.“).

Pro server vlada.cz zpracovala: Ing. A. Sobotková, pracovnice útvaru Zmocněnce pro krajanské záležitosti MZV ČR na základě zpravodajské činnosti ZÚ Washington, GK Chicago, materiálu, který byl zpracován pro jednání vlády (Poskytnutí peněžního na záchranu českého kulturního dědictví v USA (Cedar Rapids, Iowa) po ničivých záplavách v červnu 2008 a volně přístupných internetových zdrojů.


Související zprávy: Ničivé povodně v americkém státě Iowa se devastujícím způsobem dotkly Národního česko-slovenského muzea a knihovny

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie