Aktuálně

27. 8. 2012 18:20

Do řízení nemocnic už nemají zasahovat politici

Ministr zdravotnictví Leoš Heger předloží ve středu ostatním členům vlády návrh na transformaci fakultních nemocnic na nemocnice univerzitní.

Nemocnice - ilustrační obrázek zdravotnicví, zdravotní reformaUniverzitní nemocnice mají mít charakter nestátní neziskové organizace se specializací. Jejich hlavním cílem a účelem tak nemá být dosahování zisku. Počítá se, že budou naopak úzce spolupracovat s lékařskými fakultami, na které budou mít přímou vazbu.

Hlavní činností univerzitní nemocnice má být poskytování zdravotních služeb, spolupráce na praktické výuce zdravotnických pracovníků a na vědecké a výzkumné činnosti.

Vedení nemocnic by mělo být podle návrhu schopno odpovědně hospodařit. Stát by tak neručil za případnou ztrátu nemocnic a odpovědnost za řízení nemocnice by nesli její manažeři. Za závazky by si tak nemocnice musely ručit samy. Přesto návrh počítá s pojistkou proti jejich privatizaci.

Vedení nemocnice má být apolitické

Věcný záměr zákona počítá s tím, aby výběr vedení nemocnice byl odpolitizován. Na zásadních rozhodnutích se mají totiž podílet zástupci ministerstva a vysoké školy, popřípadě fakulty, a to včetně složení orgánů univerzitní nemocnice.

Příjmy od zdravotních pojišťoven budou univerzitní nemocnice moci použít pouze na úhradu nákladů poskytování zdravotních služeb, včetně modernizace či platů. Náklady na praktickou výuku studentů ponese škola. Na rozdíl od současnosti se navrhuje možnost smluvních platů.

Aby se daná nemocnice stala univerzitní, musí nejprve uzavřít smlouvu s konkrétní lékařskou fakultou s akreditovaným studijním programem nebo studijním oborem všeobecné lékařství. Vymezí rovněž rozsah výuky či pracovně právní vztahy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie