Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Dny otevřených dveří

28. 9. 2015 16:11

Do Strakovy akademie dnes zavítalo 850 návštěvníků

Den otevřených dveří – Strakova akademie, 28. září 2015.
Den otevřených dveří – Strakova akademie, 28. září 2015.
Návštěvníci mohli letos opět nahlédnout do Strakovy akademie, sídla vlády České republiky. Celkem 850 zájemců z řad veřejnosti mělo možnost si prohlédnout ve státní svátek, 28. září 2015, vybrané prostory úřadu, a to především jednací sál vlády, pracovnu předsedy vlády, nový či starý tiskový sál a další zajímavá místa této významné budovy. V rámci komentované prohlídky byl zájemcům podán odborný výklad o historii budovy i zahrady, která je chráněna jako památka UNESCO.

Strakova akademie

Majestátní novobarokní budova ležící na nábřeží Edvarda Beneše v Praze sloužila po dokončení její stavby v roce 1896 jako studentská kolej pro nemajetné syny českých šlechtických rodin. Stavbu projektoval architekt Václav Roštlapil a na výzdobě budovy se podíleli sochaři Josef Mauder a Celda Klouček. Ke Strakově akademii patří i rozlehlá zahrada budovaná pod dohledem Františka Thomayera.
Od roku 1921 ve Strakově akademii sídlil Československý svaz studentstva a později studentský spolek Akademický dům. Kromě toho zde byla umístěna některá ministerstva a státní úřady. Od dubna roku 1939 začala budovu využívat protektorátní vláda a Strakova akademie podstoupila rozsáhlou rekonstrukci. Po druhé světové válce byla budova vyhrazena pro potřeby nové československé vlády a do roku 1992 zde sídlilo předsednictvo dvaceti poválečných vlád. Od 1. ledna 1993 je Strakova akademie sídlem vlády České republiky.

V rámci otevřenosti Úřad vlády pravidelně zpřístupňuje své budovy, mezi které patří vila Hany a Edvarda Benešových v Sezimově Ústí, Kramářova vila či Lichtenštejnský a Hrzánský palác.

Další akce Úřadu vlády ČR pro veřejnost:

  • Den otevřených dveří ve vile manželů Benešových v Sezimově Ústí: 24. – 25. října 2015
  • Den otevřených dveří v Kramářově vile: 28. října 2015
  • Den otevřených dveří v Hrzánském paláci: 17. listopadu 2015

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie