Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 7. 2017 14:14

Druhá bilanční schůzka premiéra Sobotky: V oblasti kultury se vládě podařilo zlepšit platy zaměstnanců a využít EU fondy k opravě památek

Tisková konference po bilanční schůzce premiéra Sobotky s ministrem kultury Hermanem, 26. července 2017.
Tisková konference po bilanční schůzce premiéra Sobotky s ministrem kultury Hermanem, 26. července 2017.
Předseda vlády Bohuslav Sobotka pokračuje v bilančních schůzkách s členy vlády, s kterými vyhodnocuje čtyřletou práci vládní koalice v jednotlivých oblastech. Dnes se premiér setkal v Národní knihovně v Praze s ministrem kultury Danielem Hermanem. Společně diskutovali o splněných cílech resortu v rámci programového prohlášení vlády. Úvodního jednání se účastnil také ředitel Národní knihovny Martin Kocanda, který předsedu vlády i ministra kultury seznámil s aktuálním stavem revitalizace Národní knihovny i fungováním této kulturní instituce. Premiér Sobotka se v Národní knihovně setkal rovněž se zástupci zaměstnanců, s kterými diskutoval zejména o aktuální úrovni odměňování.

„Jsem velmi rád, že se nám podařilo splnit jeden z důležitých cílů mé vlády a v oblasti kultury jsme výrazně zlepšili odměňování zaměstnanců. Oproti roku 2013 se průměrný plat zaměstnanců v kultuře zvýšil o 35%. Aktuálně od 1. července letošního roku došlo rovněž díky vládnímu opatření k navýšení tarifních platů zaměstnanců kultury o 9%. Jsem také rád, že kultura už není z pohledu státního rozpočtu smutnou popelkou a podařilo se nám v této věci obrátit nelichotivý trend z předchozích let. Vláda rok od roku navyšuje veřejné výdaje na kulturu. Zatímco v roce 2013 šlo na kulturu ze státního rozpočtu 8,9 miliardy korun, letos má resort k dispozici už 12,7 miliardy korun,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Premiér Bohuslav Sobotka ocenil práci ministra Hermana a resortu kultury také za úspěšné a intenzivní investice do klíčových kulturních institucí. Podařilo se realizovat první dvě etapy rekonstrukce Národní knihovny, rovněž byla dokončena rekonstrukce Uměleckoprůmyslového muzea a úspěšně pokračuje rekonstrukce Národního muzea. Podařilo se také zahájit rekonstrukci Stání opery.

„Ministerstvu kultury se podařilo úspěšně čerpat a využít evropské dotace na financování rekonstrukcí významných kulturních památek, například na opravy Kuksu nebo Květné zahrady v Kroměříži. Jsem také rád, že i do budoucna bude resort na rekonstrukce dalších památek čerpat evropské peníze. Schváleno bylo 13 projektů, mezi které patří např. rekonstrukce zahrady na hradě Pernštejn, šlechtické školy v přírodě ve Slatiňanech, zámku ve Vimperku nebo obnovu kláštera Plasy,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Předseda vlády jednal s ministrem také o aktuální agendě, na které resort pracuje. Jde například o přípravu rekonstrukce Národní galerie, řešení situace kolem památníku v Letech u Písku a organizace oslav 100. výročí založení Československa a 50. výročí Pražského jara, které proběhnou v roce 2018.

Tématem dnešního jednání byly také úkoly, které již vláda v oblasti kultury nestihne prosadit. Mezi ty patří například zákon o veřejnoprávní organizaci v kultuře.

Jako důležité úkoly v oblasti kultury, kterými by se měla zabývat nová vláda, označil premiér Sobotka pokračování v efektivním čerpání evropských peněz, zvyšování platů zaměstnanců v kultuře, posilování propagace české kultury v zahraničí a podpora dostupnosti českého kulturního dědictví prostřednictvím digitalizace.

Hlavní splněné závazky vlády Bohuslava Sobotky v resortu kultury

  • Efektivní čerpání evropských fondů na podporu českého kulturního dědictví - Financovány byly projekty v Kuksu, Plasích nebo Kroměříži.
  • Růst platů zaměstnanců v kultuře - hladina průměrného platu vzrostla o 35 % oproti roku 2013.
  • Veřejné výdaje na kulturu vzrostly o 40 % - rozpočet resortu se od roku 2013 postupně navyšoval a to z 0,76% v roce 2013 na 0,96% podílu na státním rozpočtu pro rok 2017.
  • Dokončení významných rekonstrukcí - Národní knihovny (rekonstrukce a revitalizace Klementina, II. etapa), Uměleckoprůmyslového muzea, Národního filmového archívu. Úspěšně pokračuje rekonstrukce historické budovy Národního muzea a byla zahájena rozsáhlá rekonstrukce historické a provozní budovy Státní opery.
  • Systémová podpora filmu – zajištění financování Státního fondu kinematografie a filmových pobídek ve výši 800 mil. Kč ročně. Podpora české kinematografie ze státního rozpočtu tak vzrostla o cca 200 mil. Kč.
     

Na okraj návštěvy Národní knihovny se premiér Bohuslav Sobotka setkal se zástupci odborů a společně jednali o situaci v Národní knihovně z pohledu zaměstnanců.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie