Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 6. 2012 1:39

Ekonomický růst EU podpoří investice za 120 miliard eur

Lídři 27 zemí EU se shodli na přijetí opatření na podporu hospodářského růstu v celkové hodnotě 120 miliard eur.

Premiér Petr Nečas se zúčastnil zasedání Evropské rady v Bruselu 28. června 2012 (zdroj: Rada Evropské unie)Premiéři a prezidenti se usnesli na navýšení kapitálu Evropské investiční banky (EIB) o 10 miliard eur, přičemž na ČR připadne příspěvek 76 milionů eur. Tato suma by však neměla zvýšit zadlužení země. Celková výpůjční kapacita EIB se tím zvýší o 60 miliard eur a pomocí přilákání soukromých investorů cílí EU na to, aby se celková suma na investice do podpory hospodářství vyšplhala na 180 miliard eur.

Dalším opatřením je zavedení pilotní fáze projektových dluhopisů. Oproti klasickým dluhopisům tyto nástroje neposlouží k financování útrat státu, ale k podpoře investic do evropské infrastruktury. Na jejich pilotní fázi vyčlenili 230 milionů eur, které by měly přilákat celkem 4,5 miliard eur od soukromých investorů. Ty poslouží ke zlepšení dopravní a energetické sítě a budování širokopásmového připojení k internetu. Pokud bude projekt úspěšný, mohla by EU v příští finanční perspektivě na období 2014 - 2020 na něj vyčlenit až 50 miliard eur.

Členské státy také budou pokračovat v iniciativě, kterou odstartovala Evropská rada již na začátku roku, a to přesměrování nevyužitých prostředků ze strukturálních fondů. Do současnosti státy takto přesměrovaly 20 miliard eur na podporu vědy a výzkumu, malých a středních podniků a zaměstnanosti mladých Evropanů.

Zdroj: Euroskop.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie