Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 9. 2010 9:37

EU by se měla rozšiřovat, aby mohla konkurovat světu

Fiskální odpovědnost, strategická partnerství, ale také romská otázka – to byla hlavní témata Summitu EU.

Petr Nečas na něm vystupoval poprvé v roli českého premiéra. Setkal se také s generálním tajemníkem NATO.

Česká republika se na summitu postavila například za automatické sankce pro ty státy, které nebudou respektovat rozpočtová pravidla. „Zatím jsme schválili jistou formu dohledu, ale zdůraznili jsme, že je potřeba nastavit prahové hodnoty a parametry,“ řekl premiér Petr Nečas s tím, že závěrečná zpráva Task Force bude diskutována v říjnu.

Češi také prosadili do zahraničního dokumentu koordinaci sousedské politiky, tzv. Východní partnerství (více např. zde: http://bit.ly/bzRIPj). „Upozornili jsme, že Evropská unie je silným ekonomickým hráčem a aby zůstala i do budoucnosti, bude muset pracovat na konkurenceschopnosti, modernizovat naše ekonomiky a unii dále rozšiřovat,“ řekl premiér.

Jedním ze závěrů Evropské rady je také pokyn členských zemí své představitelce lady Ashtonové, aby jednala o spolupráci EU s NATO.

Žhavým tématem při jednání byl také postup Francouzů, kteří v létě začali ve větší míře vyhošťovat rumunské a bulharské Romy, kteří se po tříměsíčním legálním pobytu ocitli ve Francii bez potřebných prostředků a povolení, která vyžaduje zákon.

Evropská rada

„Bylo tam trochu dramatické prostředí. Potvrzuje to mou tezi, že z evropské politiky je dnes už domácí politika. Prosazování svých názorů je dneska více než diplomatické vyjednávání. Byl jsem svědkem standardních rozdílných názorů, to už tak bývá,“ dodal premiér k bouřlivé diskusi, která probíhala mezi francouzským prezidentem a předsedou Evropské komise.

NATO: Češi mají mít v misích na starosti výcvik

Po jednání Evropské rady se premiér Petr Nečas setkal s generálním tajemníkem NATO Andersen Fogh Rasmussenem. Hlavním tématem byla účast Čechů v misích. „Součástí naší účasti v Afghánských misích by byly především jednotky, které mají na starosti výcvik. Je po tom velká poptávka a budeme o tom jednat na vládě i v parlamentu,“ popsal výsledek jednání předseda vlády.

Podle premiéra klíčovým úkolem NATO musí zůstat teritoriální obrana členských zemí. Je tu ale také spousta nových výzev jako jsou zbraně hromadného ničení, mezinárodní terorismus, balistické rakety. „Krátce jsme se také zmínili o protiraketové obraně, resp. systému, který by zajišťoval obranu svých členů,“ dodal Petr Nečas.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie