Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 6. 2015 18:03

Evropská bezpečnostní strategie a digitální agenda na summitu EU

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka se zúčastnil jednání předsedů vlád zemí V4, 25. června 2015.
Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka se zúčastnil jednání předsedů vlád zemí V4, 25. června 2015.
Druhým dnem pokračovalo v Bruselu jednání Evropské rady, kde ČR zastupoval předseda vlády Bohuslav Sobotka. Mezi hlavní témata pátečního zasedání patřily obrana a bezpečnost, hospodářská a měnová unie nebo digitální agenda. ČR se podařilo do závěrečného dokumentu prosadit nutnost podpory malých a středních podniků v oblasti obranného průmyslu.

Druhým dnem pokračovali lídři EU včetně českého premiéra v jednání Evropské rady. Jedním z důležitých témat pátečního zasedání byla bezpečnost a obrana EU. V reakci na změnu bezpečnostního prostředí se Evropská rada shodla na krocích, které povedou k revizi Evropské bezpečnostní strategie. EU by měla dále zůstat aktivní v oblastech, kde nabízí přidanou hodnotu jako je prevence konfliktů a obnova po konfliktech. Unie by se měla zaměřit na posílení evropského obranného průmyslu.

Z českého pohledu hraje důležitou roli také podpora malých a středních podniků a jsem velmi rád, že se nám podařilo prosadit právě odkaz na malé a střední podniky do textu závěrů Evropské rady,“ uvedl premiér Sobotka. Premiéři a prezidenti evropské osmadvacítky podpořili rovněž tzv. zprávu pěti předsedů k prohloubení Hospodářské a měnové unie. Pro ČR je rozhodující, aby prohlubování integrace eurozóny nenarušilo jednotný trh, nezhoršilo podmínky pro české firmy a občany. „Máme jednoznačný zájem aktivně se účastnit debaty o budoucnosti hospodářské a měnové unie,“ doplnil Sobotka.

Evropská rada se rovněž shodla na prioritách jednotného digitálního trhu. Jeho dokončení je dlouhodobou prioritou České republiky a má velký ekonomický potenciál v podobě akcelerace hospodářského růstu a zvýšení zaměstnanosti.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie