Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

27. 6. 2014 23:05

Evropská rada podpořila Junckera, jednala o Ukrajině a uskutečnila podpis asociační dohody

Premiér Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek a v pátek 26. a 27. června 2014 zúčastnil jednání představitelů evropské osmadvacítky a Evropské rady ve městě Ypres a v Bruselu.

Předmětem jednání evropských představitelů byly především podpis asociační dohody s Ukrajinou, Moldavskem a Gruzií včetně dohod o volném obchodu (DCFTA). Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády ČR v té souvislosti zveřejnila analýzu dopadů dohody s Ukrajinou na Českou republiku. Asociační dohoda posílí prosperitu, stabilitu a bezpečnost v regionech, které sousedí s Evropskou unií.

„To, že jsme dnes podepsali asociační dohodu s Ukrajinou, Moldavskem a Gruzií znamená, že Evropská unie plně respektuje práva těchto zemí, aby svobodně a samostatně rozhodly o své budoucnosti. Asociační dohoda je zároveň opatření, které zvyšuje možnosti českého exportu do těchto států. Neznamená to pouze ale zrušení celních bariér,“ řekl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Dále se Evropská rada věnovala aktuální situaci na Ukrajině, kdy Česká republika i celá Evropská unie jednoznačně podpořily iniciativu – mírový plán ukrajinského prezidenta Porošenka ke stabilizaci země. Předseda vlády Bohuslav Sobotka také zmínil, že je Česká republika připravena podílet se aktivně na řešení případného krizového scénáře při výpadku dodávek plynu z Ruska. Proto je nutné urychlit práce na výstavbě potřebné infrastruktury, především nejdůležitějších projektů společného evropského zájmu včetně možnosti financování z rozpočtu EU.

Vrcholem pátečního jednání byla diskuze o nominaci kandidáta Evropské rady na obsazení postu předsedy Evropské komise. Česká republika spolu s dalšími členskými státy podpořila na post příštího předsedy Evropské komise lucemburského expremiéra Jean-Claude Junckera. Evropská rada dnes tento návrh předložila Evropskému parlamentu.

„K hlasování pro kandidáta na post nového předsedy Evropské komise mě vedl především respekt k výsledku evropských voleb a vůli občanů. Jean-Claude Juncker je skutečným Evropanem, tedy proevropským zkušeným politikem, který je všestranně připraven na to, aby pozici šéfa Evropské komise zvládl,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie